Evropa: Miliardy a miliardy a ještě další miliardy na zbraně!

Evropské země utrácejí miliardy dolarů na modernizaci zbraní jako „výzvu“ ruským „supertankům“, píše švédský Svenska Dagbladet. Noviny zjistily, do čeho pumpují peníze „vojenští obři kontinentu“.

Samozřejmě, že zdůvodněním je „agresivní Rusko“.

V Německu obranný průmysl roste nejen pro vývoz, ale též na domácín trhu, letos se zvýšil o 7%. Téměř 800 milionů eur Berlín utratí na modernizaci stovky tanků typů Leopard-2 a více než 4,5 miliardy na stavbu fregat MKS 180. Koncerny Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegman získaly zakázku na výrobu 131 obrněných transportérů Boxer, výše zakázky činí téměř půl miliardy eur.

Za největší zbraňovou dohodou v Evropě se zřejmě stal vývoj německo-francouzského tanku Main Ground Combat System ( „Základní pozemní bojový systém“), který má být konkurentem ruského tanku T-14 „Armata“. Práce na jeho konstrukci jsou již v plném proudu, ale první tanky dorazí ne dříve než v roce 2030.

Ve Francii vojenský průmysl rovněž dostává velké zakázky od ministerstva obrany. Zejména je to program „Scorpio“ na nákup 1668 obrněných vozidel a 248 obrněnců Jaguar, který spolyká finanční prostředky až do výše pěti miliard eur.

Dalším významnou transakcí je výstavba pěti nových fregat třídy Belharra za 3,8 miliardy eur. Výrobou lodí se zabývá koncern DCNS a firma Thales dodává radary a elektroniku. Kromě toho francouzská armáda nadále objednává stíhací bitevniky čtvrté generace Rafale.

Velká Británie investuje do všech typů zbraní, od letadlových lodí až po ponorky. Nová letadlová loď třídy „Královna Alžběta“ bude stát více než šest miliard, z nichž každá je schopna nést 40 letadel. Projekt obstarávájí koncerny BAE Systems a Babcock International, a francouzský Thales. Dalším významným výdajem je výměna čtyř strategických ponorek Vanguard novějšími ponorkami, což se odhaduje bratru na zhruba 290 miliard dolarů.

Ze zemí východní Evropy nejvíce do modernizace zbraní investuje Polsko. Země vyjednává o koupi amerických protiraketových systémů Patriot, hodlá rozvíjet kybernetickou obranu, a plánuje koupit nové lodě. Agenda počítá s přezbrojením armády: z 952 tanků má Varšava jen 247 moderních.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru