Trump

Rusko špehuje Spojené státy z družicové stanice v Nikaragui

Již téměř dva měsíce nikaragujští představitelé používají družicovou stanici zřízenou v jihozápadní části provincie Managua, aby sledovali údaje o obchodování s drogami, přírodních katastrofách a dalších hrozbách.

Vzhledem k tomu, že tato technologie pochází z Ruska, USA se obávají, že Nikaragua bude sledovat více údajů než jenom své vlastní.

Rusko darovalo družicovou stanici Nikaragui, protože oba národy stále více hledají užší vojenské vazby. Moskva v loňském roce darovala Nikaragui 50 tanků T-72 se zaměřením na modernizaci ozbrojených sil Managui. Tyto drahé dary vyvolaly obavy, že skutečným účelem zřízení družicové stanice je sledovat aktivitu Spojených států a oznamovat ji do Moskvy.

“Ekonomická spolupráce byla jenom fasádou,” řekl Roberto Orozco, výkonný ředitel Centra pro vyšetřování a strategickou analýzu, think tanku v Managui. “To, co Rusové opravdu chtějí, je aktivní vojenská přítomnost.”

Nikaragujská levicová vláda popřela, že využívá družici, uvedenou do provozu 7. dubna, aby sledovala Spojené státy. Orlando Castillo, ředitel nikaragujské státní telekomunikační společnosti, řekl minulý týden pro Associated Press, že stanice “není určena pro žádné špehování i když používá ruskou verzi družicového systému GPS“.

Ruský zájem o Nikaraguu udivil některé místní obyvatele. Místní bezpečnostní analytik Roberto Canjina řekl v minulém roce, že není jasné, proč Rusko posílá vojenskou pomoc do Managui. “Rusko nemá informace o místních drogách, tak jako Američané,” řekla Canjina.

Ruský prezident Vladimir Putin má údajně dobrý vztah s nikaragujským prezidentem Danielem Ortegou, který se původně dostal k moci v roce 1979, když jako levicový Sandinista vedl národní osvobozenecký boj a s pomocí vojáků Sovětského svazu svrhl amerického diktátora Anastazia Somozu. Ortega se vrátila do úřadu v roce 2006 a Rusko přivítalo vítězství dary pšenice a čiroku. V posledních letech poslala Moskva do Nikaraguy, jedné z nejchudších zemí Latinské Ameriky, vojenskou výzbroj, tanky, vojenské automobily a mobilní raketové odpalovače.

“Rusové poskytují například bojové tanky do Nikaraguy, což má dopad na regionální stabilitu,” řekl admirál Kurt Tidd, americký námořní velitel. “To by mohlo způsobit, že sousední země životně důležité zdroje potřebné pro boj s drogami přesunou na zbrojení, aby udržely paritu.“

Zatímco Spojené státy a Rusko si vyměňují nesouhlasná stanoviska o konfliktu v Sýrii, na Ukrajině a v Afghánistánu, stejně jako o údajném zásahu Moskvy v amerických prezidentských volbách v listopadu, Kreml se zřejmě snaží vybudovat základnu blíže k potenciálnímu protivníkovi, řekl Elliott Abrams, bývalý náměstek ministra zahraničí Reaganovy administrativy. Můžete to nazývat novou studenou válkou, doplnil Abrams.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru