Rusko

Slovenský politik vypověděl, jak v EU bojují s „ruskou propagandou“

Skutečným problémem pro bezpečnost Evropy není „ruská propaganda“, ale rusofobie evropských politiků a hlavních médií, myslí si předseda parlamentního výboru Slovenska pro evropské záležitosti Luboš Bláha.

K těmto závěrům Bláha došel poté, co navštívil jednu bezpečnostní konferenci na Maltě, které se účastnili evropští poslanci. Podle jeho slov se zástupci z celé Evropy sjeli na událost s jediným cílem — kopat do Ruska”.

Sám Bláha vystoupil na konferenci s projevem, kde kritizoval chyby americké politiky — například útok na Irák a Libyi, bombardování Sýrie bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, válku v Jemenu. Poslanec ve vystoupení upozornil na to, že v Evropě Rusko neustále obviňují z porušování mezinárodních norem, ale jím připomenuté činnosti USA zůstávají mimo pozornost. Tato řeč byla přítomnými negativně přijata — debata přerostla do hádek a Bláhu označili za „agenta Moskvy”.

„V této propagandisticko-rusofobní atmosféře bylo nejzábavnější to, že jedním z hlavních témat byl boj EU s hybridní válkou a ruskou propagandou,” říká slovenský poslanec.

Tento „boj” vypadá následovně. Pokud někdo na nějakém evropském fóru kritizuje Spojené státy, neinformuje o tom ani jedno mainstreanové médium, ať už je jeho pozice jakkoli dobře argumentována. Slova toho člověka budou dále předávat pouze ty zdroje, které neslouží americkým zájmům. Pokud se tento názor následně objeví v ruských médiích, Evropská unie si toho hned všimne — „koukejte, vás citují Rusové, to znamená, že jim sloužíte”, načež člověka, který vystupuje proti Washingtonu, nazvou „ruským špionem”, říká Bláha.
„Oni (západní média — red.) apelují na „prověřování faktů”, zdůrazňují, že budou bojovat pouze proti jasným výmyslům a tváří se, že nechtějí omezovat svobodu myšlení. Přitom ale budují marxistickou jednorozměrnou společnost, totalitární myšlení, opravdovou „Orwellovskou společnost,” říká politik.

Nikdo se nezamýšlí nad tím, proč západní média mlčí o amerických zločinech, zdůrazňuje. Podle slov Bláhy, je šílenství vytvářet iluzi o tom, že Evropě hrozí „ruská propaganda”, jelikož většina médií ve skutečnosti představuje proamerickou pozici.

„Jen slepí nevidí, že vše je obráceně. Otevřete jakékoli noviny, všude si přečtete, jaké je Putin monstrum a jaké hrůzy Rusko provádí. Ve zprávách ale prakticky na všech kanálech říkají jedno a to samé: Putin je největší hrozba pro bezpečnost a Amerika je skvělá. (…) Takže strašlivá ruská propaganda jako vyšitá,” dodává ironicky slovenský politik.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru