Ukrajinci obsadili předposlední místo na tankovém biatlonu NATO

V Německu na polygonu Grafenwöhr skočila soutěž Strong Europe Tank Challenge 2017 (tankový biatlon). Jak je informováno na stránkách ukrajinského ministerstva obrany, vítězi se stali Rakušané s tanky Leopard 2A4, na druhém místě jsou Němci s Leopard 2A6, třetí Američané s Abrams M1A2 SEP.

Ukrajinci s tanky T-64BV, kteří se události účastnili poprvé, finišovali na předposlední pozici, přeskočili Poláky. Na vojenském ministerstvu prohlásili, že ukrajinští vojáci vstoupili do trojice nejlepších při střelbě standardní municí.

„Ukrajinští vojáci jsou jediní z účastníků soutěže, kdo má reálnou bojovou zkušenost s bojem proti nepřátelským tankům. Všichni poslouchali o jejich zkušenosti,” okomentoval situaci velitel amerických ozbrojených sil v Evropě generál Ben Hodges.

Ukrajinci se závodů účastnili s tanky T-64BV. Stroje byly speciálně přepraveny na Charkovském tankovém závodě. Byla na ně umístěna termovize pro všechny členy posádky, digitální radiostanice Lybiď K-2RB a také satelitní navigační prostředky.

Soutěž tankový biatlon se poprvé odehrála v Rusku v roce 2013. Poté ji začaly pořádat i země NATO.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru