Uprchlíci

Žadatel o azyl se přiznal ke 14 sexuálním útokům na ženy

Žadatel o azyl z Afghánistánu, byl odsouzen ve Vídni ke dvěma letům vězení. Přiznal se, že napadl 14 žen v období od listopadu 2016 do února letošního roku.

“Jako by mě posedl ďábel,” řekl 25letý Afghánec po svém zatčení, píše rakouský Kurier. Rozsudek není zatím pravomocný.

„Udělal jsem chybu a žádám o odpuštění, vím, že jsem vinen,“ řekl před soudem obviněný.

Afghánec přiznal u soudu, že přepadal ženy ve věku mezi 18 a 36 let a útočil na ně zezadu. Občas zvedl oběť nahoru a snažil se dotknout ženy v oblasti genitálií. V pěti případech se mu to podařilo, ve zbývajících devíti případech se ženy ubránily.

„Začal mne náhle objímat v oblasti břicha,“ vylíčila jedna z obětí u soudu,“ a snažil se dostat do rozkroku“. Od té doby žena trpí záchvaty strachu a v noci nevyjde sama na ulici. Díky veřejné síti videokamer byl útočník vyhledán a muž byl dopaden.

„Rád bych, aby mi bylo pomoženo, aby se ze mne stal opět dobrý člověk,“ řekl muž u soudu. Afghánec přišel do Rakouska „kvůli problémům s Talibanem“. Před šesti měsíci se zasnoubil, ale jeho budoucí manželka je v Pákistánu.

Porotci v Senátu navrhovali až pět let ve vězení za sexuální útoky. „Dva roky by měly stačit,“ uvedla předsedkyně Senátu Sonja Höpler při zdůvodňování verdiktu, „muž nebyl dosud trestán a přiznal vinu“.

Rozsudek ukazuje, že v poslední době jsou sice oběti sexuálního násilí lépe chráněny, ale je zapotřebí pro snížení těchto trestných činů více prevence, uvedla soudkyně.

25letý Afghánec rozsudek přijal. „Přijímám rozhodnutí,“ řekl odsouzený.

Celkový počet sexuálních útoků se v roce 2016 v Rakousku prudce zvýšil. Podle ministra vnitra Wolfganga Sobotky představuje nárůst 55,5 procent.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru