Martin Schulz

Zaskočený Martin Schulz po prohře: Nejsem žádný kouzelník

Najlepší kandidát strany SPD na nemeckého kancelára, Martin Schulz, sa zdal byť po zverejnení porážky jeho strany v Severnom Porýní-Vestfálsku zaskočený.

Jasne zaskočený vedúci kandidát strany SPD, Martin Schulz, vystúpil v Berlíne v nedeľu pred svojou stranou a uviedol, že SPD utrpela “drvivú porážku.” Zagratuloval pravdepodobnému budúcemu premiérovi Arminovi Laschetovi, ktorého považuje za starého priateľa z čias spoločného pôsobenia v Európskom parlamente.

Schulz povedal neskôr v rozhovore pre ARD, že “jeho prítomnosť v médiách nebola úmerne zastúpená” – pozoruhodný prístup niekoho, kto chce vo federálnych voľbách nahradiť kancelárku Angelu Merkelovú. Schulz povedal, že “nie je čarodejník”.

Nebol dokonca ani 100 dní vo funkcii v čase, keď mala strana SPD 17.000 nových členov. Ide o takzvaný Schulzov efekt – jav, pri ktorom po zvolení Schulza do vedenia strany prudko rástli preferencie. Teraz ide len o to, že “budeme ďalej bojovať”. Do federálnych volieb ostávajú približne štyri mesiace. Strana SPD by sa podľa DWN mala zamerať viac na “spravodlivosť”, aby prilákala voličov.

Regionálne voľby v Severnom Porýní-Vestfálsku, najľudnatejšej spolkovej republike Nemecka, vyhrala strana Angely Merkelovej CDU, ktorá získala 33 %. Za ňou len tesne skončila strana SPD pod vedením Martina Schulza s 31,2 percentami. Oproti voľbám v roku 2012 strana SPD získala o 8 percent menej, naopak, Kresťanskodemokratická strana CDU si prilepšila o 7 percent.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru