BBC: Kreml považuje Británii za bezvýznamnou – jak ponižující!

Nadcházející hlasování ve Spojeném království není předmětem zvláštního zájmu Ruska, zjistil zpravodaj BBC Steve Rosenberg. Poněkud to staví do zvláštního světla obvinění, jak se Rusko “agresivně vměšuje do voleb jiných států.

Pro obyčejné Rusy je dokonce obtížné si vzpomenout jméno současného předsedy vlády Velké Británie. A v Kremlu věří, že na jménu budoucího vůdce země nezáleží, protože Spojené království je jen mladší partner Spojených států, uvedl novinář BBC jeho materiál reprodukovala RT.

Zdá se, že pokaždé, když se v Evropě nebo Americe konají volby, Rusko dostane roli zloducha, říká BBC zpravodaj Steve Rosenberg. Moskva je podezřelá z „vměšování“ do demokratického procesu, hackování počítačových systémů a šíření dezinformací. A to vše má pomoci prokremelským kandidátům.

Taková obvinění byla slyšet v USA a ve Francii. Navíc, uvedl novinář, americké zpravodajské agentury dospěly k závěru, že se Rusko se snažilo „ovlivnit“ prezidentské volby.

„A co všeobecné volby ve Velké Británii? Je opravdu britské hlasování pod dohledem Kremlu? Je možné, že se stalo cílem ruské zahraniční rozvědky?“ táže se rétoricky Rosenberg.

Minulý měsíc britský ministr zahraničí Boris Johnson připustil „reálnou možnost“, že se Rusko bude snažit zasáhnout. Ale ve skutečnosti Moskvu nijak netrápí, kdo bude v čele nové vlády Spojeného království, poukázal novinář.

Podle něj v předvečer amerických a francouzských prezidentských voleb byly preference Kremlu docela zřejmé. Ruské televizní kanály „pěly ódy na“ Donalda Trumpa a Marine Le Penovou, ve stejnou dobu „káraly“ Hillary Clintonovou a Emmanuela Macrona. To však není překvapující, vždyť Trump i Le Penová vystupovali za sblížení s Moskvou.

Nicméně, zdůrazňuje Rosenberg, v předvečer britských voleb nevyjádřila ruská média podporu žádné ze stran. Navíc prakticky nepokrývají britskou předvolební kampaň. Ale proč?

„Jsme v Rusku přesvědčeni, že Velká Británie není zcela nezávislý stát,“ řekl v rozhovoru s BBC analytik Sergej Markov. „Považujeme ji za část Ameriky; hodně, hodně mladšího partnera Washingtonu.”

„Jinými slovy, v očích Kremlu je Británie zanedbatelná,“ dochází k závěru Rosenberg a vyjádřil to emotivně: “Au, to bolí.” („Ouch, that hurts“)

Ale to je jen část příběhu. Hlavní věcí je, že v loňském roce britské volby přinesly Rusku „žádoucí výsledek“, když země hlasovala pro ovystoupení z EU. Před referendem zůstal Kreml oficiálně neutrální, ale státní média jasně podpořila Brexit.

„Exit Velké Británie byl považován za těžkou ránu pro EU. Ale zdálo se jako dobré řešení pro Rusko, v rámci evropských sankcí,“ tvrdí autor.

Rosenberg se rozhodl zjistit, zda je zájem volby ve Velké Británii u obyčejných Rusů. K tomu se vypravil do města Reutov, které se nachází na okraji Moskvy, kde měl promluvit s jeho obyvateli: učitelkou baletu, dělníky, mladými maminkami s kočárky na procházce u Leninovy sochu, i sedícími na lavičkách důchodci.

Všichni, s nimiž novinář mluvil, věděli hodně o tradicích a symbolech Británie. Ale nikdo neměl podezření, že se v této zemi budou brzy konat volby. Kromě toho, ani jeden diskutujících s Rosenbergem si nemohl vzpomenou jméno současného premiéra Spojeného království.

„Možná to není překvapující, vzhledem k tomu, že od začátku nového tisíciletí byli ve Velké Británii čtyři premiéři. V Rusku si zapamatovat toho, kdo vede zemi, je mnohem snažší. Ve skutečnosti Vladimir Putin vede zemi jak ve funkci prezidenta či premiéra více než 17 let,“ uzavřel Steve Rosenberg.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru