CNN si vyráběla lživé reportáže podle aktuálních potřeb

Americká spravodajská televízia CNN po útoku v Londýne natočila reportáž o proteste moslimskej komunity proti terorizmu. Neskôr sa však ukázalo, že protest nebol vôbec spontánny, ale najskôr zinscenovaný. Údajní protestujúci sa riadili pokynmi novinárov a celé to pripomínalo “divadelné predstavenie”

CNN je svetoznáma spravodajská televízia, od ktorej správy preberajú médiá po celom svete. Americká televízia často obviňuje ruské médiá zo šírenia údajných hoaxov a propagandy. Na reportáži z Londýna však môžeme vidieť, že existuje aj západná propaganda.

Po poslednom teroristickom útoku v Londýne uplynulú sobotu spravodajská stanica CNN zverejnila reportáž Becky Andersonovej o moslimoch, ktorí vyšli do ulíc, aby protestovali proti terorizmu. Scénu, ktorú reportéri natočili, prevzali aj iné svetové médiá ako BBC1, agentúra AP, Fox News či ARD (tá po prevalení toho, ako k záberom došlo, reportáž stiahla).

Zverejnenie “natáčania z natáčania” však vyvolalo reakcie konzervatívnych a alternatívnych médií, ktoré obvinili reportérku zo zinscenovania, ktorým mala vykresliť moslimskú komunitu v lepšom svetle. Video totiž zobrazuje, ako sa policajti za režírovania Becky Andersonovej snažia organizovať scénu natáčania, a umiestňovať demonštrantov pred kamerami na mieste, ktoré bolo uzavreté. Necelá desiatka demonštrantov je následne inštruovaná, ako a kde sa má postaviť, ako majú držať transparent a sú premiestňovaní do rôznych polôh, aby bol záber kamery čo najlepší.

Výsledok? Takto vyzerala reportáž v médiách:

A takto vyzeralo samotné natáčanie, resp. príprava propagandistickej reportáže:

Niektorí novinári preto obvinili CNN z podvodu a zo šírenia Fake News. Za Fake news označil CNN aj terajší americký prezident Donald Trump. Americká televízia však takéto obvinenia odmieta.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru