Bratři popravili sestru uprostřed Berlína, soud je teď osvobodil

Nestálost ve víře se v některých rodinách neodpouští. Doplatila na to i jedna kurdská žena, kterou v roce 2005 zabili vlastní bratři. Rozvedla se a vadilo jim, že začala žít „západním způsobem života“. Proto ji zastřelili v Berlíně přímo na ulici. Turecký soud ale dva ze tří bratrů nyní osvobodil.

Hatun Surucuové bylo 23 let. Rozvedla se s mužem, za kterého se musela kvůli tlaku rodiny provdat, když jí bylo pouhých 16 let. Navíc přestala prý nosit šátek a žila „západním způsobem života“. Rodina ženy podle informací The New York Times pocházela z Turecka, konkrétně se jednalo o Kurdy. Přestěhovali se ale do Německa, kde dívka i se svými bratry vyrostla.

Zavražděná Hatun vyrůstala v Německu, dokud ji její otec neposlal zpět do své domovské vísky v Turecku, kde se v pouhých 16 letech musela vdát za svého bratrance. Nakonec se ale rozvedla, vrátila se do Německa a porodila syna. Brzy ovšem odešla z domu rodičů, žila jako svobodná matka a našla si německého přítele. Takové chování její rodina nestrpěla, žena prý nenávratně pošpinila její čest. V roce 2005 ji její bratr popravil třemi kulkami přímo na autobusové zastávce.

Za vraždu dívky byl nejdříve odsouzen pouze její nejmladší bratr Ayhan, který si za čin odseděl devět let v německé věznici. Dva starší bratři Mutlu a Alparslan s přípravou vraždy svojí sestry údajně také pomáhali. Soud je ale v roce 2006 musel zprostit viny pro nedostatek důkazů. Oba muži pak stihli utéct do Turecka, kde žili několik let bez povšimnutí.

Německý soud ale ve světle nových svědectví požádal o obnovení procesu, a přestože muži žili nyní už v Turecku, díky mezinárodní kooperaci se podařilo postavit je před tribunál v Istanbulu. I tam ale soudce 30. května 2017 znovu potvrdil jejich nevinu. Korunním svědkem proti nim měla být údajně bývalá přítelkyně uvězněného bratra Ayhana, která dříve potvrdila, že se bratři na přípravě vraždy aktivně podíleli. K soudu se ale včera z neznámého důvodu nedostavila a bratři tak opět unikli trestu. Dívka jako by zmizela. Na její původní adrese v Německu o ní už nikdo neví.

Statistiky ohledně vražd ze cti nejsou nijak přesné. Podle dat tureckých úřadů ale tímto způsobem zemřelo mezi lety 2003 až 2008 víc než tisíc žen. Tato vražda se ale odehrála v Německu, kde podobný styl zabíjení rozhodně není obvyklý. Podle některých kritiků incident ukazuje na nemožnost začlenění muslimské komunity do západních vzorců chování.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru