Putin

Time nazval pětici zemí, jež změní ruskou budoucnost

Média věnují značnou pozornost vztahům mezi Ruskem a Spojenými státy, ale spolupráce Kremlu s dalšími zeměmi se nesmí přehlížet, píše časopis Time. Ve svém článku časopis uvádí seznam pěti zemí, jež mohou ovlivnit budoucnost Ruska.

Čína

Podle autora je očividné, proč je Čína zmíněna na prvním místě. Ruská vláda doufala, že obrat země na Východ pomůže nahradit západní investice a obchodní styky, které byly přerušeny kvůli ukrajinské krizi z roku 2014.

V článku se tvrdí, že Číňané s radostí rozvíjejí obchodní styky s Ruskem kvůli tomu, že vzhledem k omezené alternativě musí nabízet mnohem výhodnější podmínky a ceny. Nicméně Peking je vcelku spokojen se statusem quo ve světě a přeje si jeho zachování, byť s „určitými úpravami”. Rusko ho naopak „chce zcela převrátit.”

„Navíc Čína pokračuje v boji s Ruskem za vliv, obzvlášť ve Střední Asii. Proto nečekejte, že se Peking a Moskva brzy stanou nejlepšími přáteli (pokud vůbec),” tvrdí Time.

Japonsko

Moskva již řadu let zachovává kontakty s Tokiem, aby „omezila” Čínu a získala japonské technologie, know-how a efektivitu pro své vlastní průmyslové podniky. Byť k určitému pokroku v tomto ohledu došlo (obzvláště v energetickém sektoru a automobilovém průmyslu), tato spolupráce nedosáhla takové úrovně, v jakou doufal Kreml.

Jak uvádí článek, v debatě o budoucnosti vztahů mezi Ruskem a Japonskem největší význam mají dějiny a geopolitika. Tokio pokračuje v teritoriálním sporu s Moskvou o Kurilských ostrovech a doposud obě země nepodepsaly mírovou dohodu.

Musíme mít na paměti, že geopolitické postavení Japonska je čím dál tím složitější. „Sousední Čína se roztahuje”, zatímco Severní Korea „činí problémy.” Rusko však nemá prostředky, aby tuto situaci nějak vyřešila. Spolu s tím si USA „nehledě na politický chaos” ve Washingtonu ponechávají status nejsilnější vojenské velmoci v regionu.

„USA zůstávají nejvýznamnějším spojencem, pokud jste Tokio. To rovněž vysvětluje, proč se Rusko snaží sblížit s Japonskem,” vysvětluje Time.

Saúdská Arábie

V Sýrii Rusko ukázalo, že „je připraveno se vhrnout tam, kam se bojí vstoupit USA.” Díky tomu se Moskva stala významným hráčem v regionu, „mnohem významnějším, než nasvědčuje její ekonomika a vojenská síla.”

Byť se Saúdská Arábie a Rusko ocitly na různé straně barikád, dokázaly spolupracovat, aby zastavily propad ropných cen, „jež zpustošil hospodářství obou zemí.” Jejich vztahy mají potenciál. Saúdský princ Mohamed bin Salmán sehrál významnou roli v navázání partnerství investičních fondů obou zemí.

Prozatím Bílý dům v čele s Donaldem Trumpem pravděpodobně vyhovuje Saúdské Arábii, ale nejsou žádné garance toho, že se situace nezmění. Proto další alternativy nejsou Rijádu na škodu, domnívá se autor.

Turecko

V čele Ruska a Turecka stojí dva „nejvýraznější autoritářští vůdci,” a obě země hrají hlavní role v syrském dramatu. V listopadu 2015 turecké letectvo sestřelilo ruskou stíhačku. Moskva za to uvalila obchodní sankce, ale po omluvě Recepa Tayyipa Erdogana poměrně rychle obnovila přátelské vztahy s Ankarou. Pak téměř po roce v tureckém hlavním městě důstojník policie zastřelil ruského velvyslance.

V normální době by to byla dostatečná příčina pro válku. Ale západní kritika Ankary, která „dráždí” Erdogana, stimuluje mnohem těsnější spolupráci Ruska a Turecka. Pro tuto chvíli obě země usilují o vytvoření plynovodu Turecký proud a účastní se mírových jednání o osudu Sýrie.

Venezuela

Podle časopisu Time tato země „budí nejmenší pozornost” ze všech těch, jež jsou na seznamu. Venezuela „se otřásá”. Její občané každý den vycházejí do ulic, aby protestovali proti prezidentovi Nicolási Madurovi a deficitu potravin a léků.

„Vzhledem k tomu, že Venezuela má největší zásoby ropy na světě, jedná se o působivý pád jednoho z bývalých hlavních center vlivu Latinské Ameriky,” píše se v článku.

Existuje však ještě jeden významný aspekt. Venezuelská státní ropná společnost PDVSA vlastní americkou energetickou spolčenost Citgo. V prosinci PDVSA obdržela úvěr od ruské společnosti Rosnefť pod záruku 49,9 % akcií Citgo.

Pokud PDVSA nedokáže splatit dluh do konce tohoto roku, což je velmi pravděpodobné, tak Rosnefť dostane tyto akcie a kontrolní podíl americké společnosti se ocitne „na její dosah.”

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru