CNN: Těžké bombardéry US Air Force „na prahu Ruska“!

US Air Force převedly na základnu ve Velké Británii strategické bombardéry B-52, které jsou schopné nést jaderné zbraně, uvedla CNN.

Podle televize se stroje budou podílet na cvičení NATO „na prahu Ruska“ v Baltském moři, v Arktidě a podél ruských hranic s několika členy vojenského bloku.

Americké vojenské letectvo převedlo strategické bombardéry britské B-52 a 800 osob leteckého personálu na podporu společných cvičení se spojenců NATO, které se budou konat v Evropě v červnu, uvádí CNN. Bombardéry B – 52, které jsou schopné nést jaderné zbraně na palubě, se budou podílet na manévrech převážně „na prahu Ruska“ – v Baltském moři, v Arktidě a podél ruských hranic s několika členy NATO, uvedl kanál.

Nasazení těchto vojáků může mít za cíl „uklidnit“ evropské spojence USA v souvislosti s často se vyskytujícími otázkami v Evropě týkající se názorů prezidenta Donalda Trumpa na roli Ameriky ve světě a její zahraniční politiky, míní CNN.

„Trénink s hlavními partnery a spojenci zlepšuje koordinaci mezi nimi a umožní US Air Force vytvořit dlouhodobou spolupráci potřebnou k boji proti širokému spektru globálních problémů,“ citovala CNN oficiální prohlášení amerického letectva.

Těžké bombardéry B-52 jsou jedním z nejstarších modelů vojenské techniky ve výzbroji US Air Force. Zpočátku byly výškové bombardéry dlouhého doletu navrženy pro jaderný úder v hloubi Sovětského svazu, připomněla televize.

Nicméně, po skončení studené války byly B-52 modernizovány a byly vyzbrojeny vysoce přesnými raketami, elektronikou a high-tech senzory. Každý letoun může nést až 31.500 kg pum a raket, uvedla CNN.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru