Eduard Chmelár: Proč naříkáte nad oběťmi útoku v Londýně

Politológ Eduard Chmelár sa na sociálnej sieti vyjadril k poslednému teroristickému útoku v Londýne, pri ktorom zahynulo 7 ľudí. Chmelár poukazuje na pokrytectvo Západu, keď na jednej strane narieka nad obeťami teroristického útoku v Londýne, no na druhej strane “ani slzu nevyroní” za vyše 800 obeťami útokov USA a ich spojencov na Blízkom východe.

“Zaznamenali ste, že v piatok zmasakrovala koalícia vedená Spojenými štátmi v sýrskom Rakká 43 “bezmenných” civilistov?”, pýta sa politilóg Eduard Chmelár na sociálnej sieti.

Podľa Chmelára za uplynulý mesiac kvôli útokom USA a ich západným spojencom zahynuli na Blízkom východe stovky civilistov:

“Za celý uplynulý mesiac ich zahynulo pri náletoch západných spojencov v oblasti irackého Mósulu vyše 800 a vás paralyzuje sedem mŕtvych v Londýne a nariekate, čo sa to stalo so svetom?”

Vysokoškolský učiteľ a politológ preto poukazuje na západné pokrytectvo:

“Ak si nezačneme všímať, ako barbarsky sa správame na Blízkom východe a v strednej Ázii, ak nebudeme žiadať ukončenie vojen, našu civilizáciu nezničia utečenci, ale vlastné pokrytectvo.”

Podľa Chmelára sú teroristické útoky v Európe odvetou za to, čo robia západní spojenci na Blízkom východe:

“Toto je asymetrická vojna a väčšina teroristických útokov je odveta za naše vlastné zločiny. Blízky východ je ako pahreba, do ktorej sme dúchli a ona sa rozhorela. To, čo potrebujeme riešiť, aby bol v Európe pokoj, je ohnisko požiaru,” napísal Chmelár na záver svojej úvahy.

Teroristický útok v Londýne sa odohral v sobotu 3. júna. Biela dodávka vrazila do davu asi 20 ľudí v blízkosti stanice London Bridge. Traja muži vyskočili z bielej dodávky a začali náhodne bodať do ľudí s nožmi s dlhými čepeľami. Títo traja džihádisti boli nakoniec políciou zastrelení po tom, čo zabili celkovo 7 ľudí a 30 zranili. Muži počas útoku kričali „To je za Alaha!”

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru