Italové vyšli do ulic protestovat proti povinnému očkování novorozenců

Taliansky prezident Mattarella uplynulý mesiac podpísal dekrét, ktorý bude od rodičov detí vyžadovať viacero očkovaní pred dovŕšením 6. roku života. Novým dekrétom sa dávka doterajšieho povinného očkovania až strojnásobila. Tí, ktorí po novom očkovať odmietnu, môžu očakávať mastné pokuty ale aj odobratie rodičovských práv. Viac ako 15 tisíc ľudí včera proti tomuto zákonu protestovalo v Ríme.

“Nedostatok vhodných opatrení a šírenie rôznych nevedeckých teórií, obzvlášť za posledné mesiace, spôsobili, že v krajine je ochrana imunity znížená”, povedal premiér Paolo Gentiloni na margo schváleného dekrétu.

Povinné očkovanie v Taliansku bude odteraz zahŕňať očkovanie proti osýpkam, rubeole, kiahniam, meningitíde, detskej obrne, záškrtu, tetanu, žltačke typu B, čiernemu kašľu a hemofílii B.

Ako reakcia na nový zákon sa v Taliansku zdvihla vlna protestov. Francesca Alesse, jedna z demonštrujúcich a organizátoriek, hovorí: “Je to bezprecedentný spôsob, akým k tomuto sprísneniu došlo – podpísaním návrhu zákona z dielne ministra zdravotníctva. Doteraz boli v Taliansku povinné 4 očkovania a ich počet sa teraz strojnásobil na 12. Žiaden iný návrh v talianskom legislatívnom systéme ešte nikdy neprešiel tak rýchlo. Dôvody, prečo sa tak unáhlili sú nepochopiteľné.”

Ku vlne pobúrenia verejnosti sa pridáva tiež aj silné politické opozičné hnutie. Vláda premiéra Gentiloniho obviňuje Hnutie 5 hviezd pod vedením Beppeho Grilla zo šírenia strachu medzi rodičmi v súvislosti s bezpečným očkovaním, čím podľa neho prispieva k epidémii osýpok. Hnutie 5 hviezd za tento zákon totiž nehlasovalo. Francesca Alesse v tejto súvislosti však premiérovi oponuje: “Inštitút verejného zdravia prehlásil opak toho, čo sa píše v dekréte, a to že nejestvuje žiadna objektívna urgencia na uplatňovanie takéhoto zákona. Nemáme tu žiadne epidémie a prípadov osýpok či meningitídy bolo dokonca v tomto roku značne menej než v predošlých.”

Tisíce rodičov protestovalo v 21 talianskych mestách už 3. júna tohto roku, tie najmasívnejšie protesty boli v mestách Miláno, Turín, Bologna, Florencia a Cagliari. Veľký národný pochod proti tomuto zákonu sa uskutočnil včera, 11. júna, v Ríme a ďalšie sú naplánované na júl.

Nový zákon prinesie vážne dôsledky rodičom, ktorí toto dodatkové očkovanie odmietnu, vrátane rizika odobratia rodičovských práv

Zo zákona totiž vyplýva, že rodičia, ktorí odmietnu očkovať svoje deti, budú musieť zaplatiť pokutu od 500 – 7 500 eur ročne. Keď si to nebudú môcť dovoliť, dostavia sa na juvenilný súd, ktorý im môže pozastaviť rodičovské práva a deti násilím zaočkovať. Sankcie začnú platiť od septembra tohto roku. Viac než 800 tisíc detí tak musí podstúpiť masívne očkovanie za veľmi krátky čas.

Taliansko bolo v roku 2014 vybraté ako vedúca krajina pre vakcinačnú kampaň Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorú spolufinancuje nadácia Bill & Melinda Gates Foundation.

“Antivakcinačné hnutie nejestvuje”, volali demonštrujúci, “existujú len rodičia, ktorí chcú to najlepšie pre svoje deti”, povedali na margo posmešných vyjadrení ministra, ktorý povedal, že antivakcinačné hnutie šíri nevedecké teórie, čo malo byť jedným z dôvodov, prečo takýto zákon schválili.

Zdá sa však, že požiadavky protestujúcich boli oprávnené a protestujúci žiadajú hlavne výrobu a distribúciu “čistých” vakcín, teda vakcín bez toxického obsahu ako je hliník, či “morálne čistých” vakcín – teda bez využitia buniek z potratených detí (ako sa to používa v prípade MMR vakcín).

Okrem toho protestujúci žiadajú, aby sa povinné očkovanie aplikovalo len v jednotlivých dávkach a po adekvátnych konzultáciách a pre-vakcinačných testoch. Proti novému zákonu sa ozývajú aj hlasy lekárov, údajne viac než tisíc už ohlásilo, že po tom, ako dekrét prejde a vstúpi do platnosti ako zákon, hodlajú opustiť lekársku komoru.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru