Kreml připomněl NATO, že na Ukrajině probíhá občanská válka

Kreml je znepokojen procesem rozšiřování NATO a přijme veškerá opatření k obnovení rovnováhy sil v této euroasijské oblasti.

A s ohledem na aspirace Kyjeva na vstup do aliance je třeba vzít v úvahu, že na Ukrajině stále zuří občanská válka, řekl tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„Moskva má tradiční nedůvěru a obavy týkající se procesu rozšíření NATO směrem k našim hranicím. Věříme, že to ohrožuje naši bezpečnost a rovnováhu sil v euroasijské oblasti. Samozřejmě, že se ruská strana přijme veškerá nezbytná opatření k obnovení rovnováhy situace a bude chránit své vlastní zájmy a vlastní bezpečnost,“ uvedl Peskov na otázku, jaká je odpověď Kremlu na úmysl Ukrajiny vstoupit do NATO, uvedla RIA Novosti.

Na otázku o šancích Ukrajině dostat se do aliance, prezidentův tiskový mluvčí řekl, že „nebudeme dělat taková rozhodnutí“. „Ale ve skutečnosti, v zemi, kde pokračuje občanská válka, a v ostatním se přijímají rozhodnutí v Bruselu a v hlavních městech, odkud celkové řídí tento proces,“ dodal.

Ve čtvrtek ukrajinský parlament schválil zákon, který předpokládá členství země v NATO jako prioritu její zahraniční politiky.

Současný generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl deníku Le Figaro, že ani Rusko nebude moci zabránit vstupu do NATO jak Ukrajině, tak i třeba Gruzii. Nedávno bývalý generální tajemník Anders Fogh Rasmussen sdělil, že aby Ukrajina vstoupila do NATO, bude muset dosáhnout řadu kritérií, která budou trvat hodně času. Odborníci se domnívají, že Kyjev si nebude moci nárokovat členství v NATO v příštích 20 letech. Navíc aliance nepřijímá země, které mají územní spory a Ukrajina tvrdí, že ji patří Krym, který se stal součástí Ruska po výsledcích referenda z března 2014.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru