Kyjev „prospal“ útok Číny na ukrajinskou ekonomiku

Čína se stává největším investorem v řadě sektorů ukrajinské ekonomiky, uvádí Ukraina.ru.

Zatímco kyjevské orgány bojují s imaginární „ruskou agresí”, v boji o ukrajinské zdroje se do čela dostává Čína, která má značné možnosti a jasnou strategii.

Čínské půjčky a investice překonaly půjčky MMF společně se třemi miliardami dolarů získaných od Ruska. Riziko je přitom minimální, půjčky jsou vydávány se zástavou samotného zboží.

Pro čínské investory se atraktivní stala alternativní energie. Na konci roku 2016 čínská společnost CNBM vyřídila vlastnictví na 10 největších ukrajinských slunečních elektráren o celkovém výkonu 267 MW, když celkem investovala asi miliardu dolarů.

Financování přitom proběhlo formou zbožního lombardu: dodávalo se technologicky špičkové vybavení, které sloužilo jako zástava. Poté, co ho ukrajinská společnost nemohla zaplatit, přešlo do vlastnictví čínské korporace.

„Získání kontroly nad aktivy bylo provedeno výměnou uhašení nevratného a nezáručního dluhu na tu částku podle operací na dodávku zařízení,” oznámil generální ředitel CNBM Xuean Chen.

Stejné schéma může být realizováno s Ukrtelecomem, který v roce 2015 podepsal smlouvu s China Development Bank a Huawei o modernizaci telefonní a internetové sítě. Podle smlouvy čínští investoři dodají Ukrtelecomu zařízení jako zástavu samotného zařízení v ceně 45 milionů dolarů. Od China Development Bank Ukrtelecom získal úvěr 50 milionů dolarů se splatností do roku 2023.

Ke konci roku 2016 úvěrová zadluženost už dosáhla skoro 13 milionů dolarů. Mezitím celková částka zástavy Ukrtelecomu ke konci minulého roku činila 11,8 miliard hřiven (více než 450 milionů dolarů). Zároveň se všechen nemovitý majetek společnosti oceňuje na částku okolo 4 miliard hřiven (154 milionu dolarů).

Zájem Číňanů vyvolává i ukrajinská tradiční energie. Na konci roku 2012 se Naftogaz s China Development Bank domluvil na úvěru ve výši 3,6 miliard dolarů na programy substituce přírodního plynu uhlím. Tento úvěr ukrajinská společnost nevyužila, ale v roce 2015 předala Ministerstvu ekonomického rozvoje čtyři investiční návrhy, které mimo jiného zahrnovaly nákup vybavení pro těžbu plynu. Na konci srpna 2016 China Development Bank prodloužil dostupnost tohoto úvěru pro Naftogaz do 25. prosince 2017.

Není vyloučeno, že Naftogazu také bude vydán zbožní lombard pro zástavu zařízení. V případě nesplacení získá čínská strana kontrolu nad aktivy společnosti.

Kromě toho plány Číny zahrnují výstavbu vysoce technologických podniků na Ukrajině. Za prvé je to výhodné v souvislosti s nízkými platy na Ukrajině, a za druhé Kyjev má smlouvu o volném obchodu s EU, což dovolí čínským výrobkům vyrobeným na Ukrajině se jednoduše dostat na evropský trh.

S aktivním proniknutím čínského kapitálu se může setkat i trh s pozemky. Růst čínského vlivu na Ukrajině tímto vypadá nevyhnutelným, uzavírá autor článku.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru