Putin

Ministr vnitra Rakouska vysvětlil, proč není Rusko hrozbou

Šéf ministerstva vnitra Rakouska prohlásil, že jeho země nemá žádný důvod k obavám z ruských kybernetických hrozeb, napsal deník Die Presse.

Je skutečností, že tohle se v Evropě na západ od ruských hranic běžně neslyší, notabene z úst ministra vnitra.

Zatímco se Spojené státy zmítají v podezření z ruského zásahu do voleb a Západní Evropa panikaří, rakouský ministr vnitra jen suše poznamenal, že obvinění proti Moskvě jsou jen „spekulace“. Kromě toho „Rusko bylo vždy vůči nám velmi zdvořilé,“ dodal s tím, že Kreml nemá důvod cokoliv ovlivňovat v jeho státě.

V Moskvě proběhlo setkání ministra vnitra Rakouska Wolfganga Sobotky a jeho ruského protějšku Vladimira Kolokolceva, uvedl Die Presse. Diskutovali o boji proti terorismu, organizovanému zločinu a počítačové trestné činnosti.

Vydání považuje za zvláštní, že Sobotka přijel na návštěvu do Ruska v předvečer rakouských předčasných voleb, a připomíná, že z kybernetických útoků Moskvu obvinili nejen v USA, ale také ve Francii. Nicméně rakouský ministr ujistil, že nic podobného se v jeho zemi nestane. Podle něj jsou obvinění proti Rusku jen „spekulací“.

Sobotka uvedl, že Rakousku nic nehrozí. Nacházeje se na křižovatce mezi Východem a Západem, má Rakousko pro Rusko jiný význam, než Francie a Spojené státy, poznamenal. „Rusko bylo vždy vůči nám velmi zdvořilé,“ řekl ministr. „Nechceme působit jako mezinárodní hráč v záležitostech Středního východu nebo Libye. Proto ruská strana nemá důvod cokoli ovlivňovat v Rakousku pokud jde o bezpečnost.”

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru