Hillary Clinton

Clintonová: „Zásah“ Rusů do voleb nasměrovali Američané!

Bývalá kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová řekla, že by „ruští hackeři“ sotva byli tak efektivní během amerických prezidentských voleb, kdyby nebyli „vedeni Američany“, napsal Buzzfeed.

Kromě nalezení „vnějšího nepřítele“ v podobě Ruska, se nynější americká politika dostala do fáze intenzivního hledání „vnitřního nepřítele“, a to mezi samotnými Američany.

Podle Clintonové za tohoto „návodčího“ lze s vysokou mírou pravděpodobnosti považovat prezidenta USA Donalda Trumpa.

Hillary Clintonová prohlásila, že „ruští hackeři“ by sotva mohli tak účinně „zasáhnout“ do amerických voleb, pokud by je „nenasměrovali Američané“. Současně s tím uvedla, že existující podezření padá na prezidenta Trumpa a jeho politické spojence, napsal Buzzfeed.

„Myslím, že stojí za to se ptát: Jak to ve skutečnosti ovlivnilo volební kampaň? Odkud (Rusové) věděli, co psát za zprávy? Kdo jim to řekl? S kým koordinovali své úsilí?“ uvedla Clintonová.

„Rusové, podle mého názoru, by nemohli změnit informace ve zbraň v případě, že by nebyli nasměrováni,“ řekla Clintonová a dodala, že se „naklání“ k tomu, že to byl Donald Trump.

Toto tvrzení Clintonové na Trumpovu adresu je nejtvrdším od její porážce v prezidentských volbách v roce 2016. Její připomínky přicházejí na pozadí vyšetřování údajné spolupráce členů Trumpovy volební kampaně s Ruskem, připomíná Buzzfeed.

Fáze hledánní vnitřního nepřítele v americké opozici dosahuje svého crescenda. Jeho nalezení, ale nakonec může být pro Hillary a Demokratickou stranu hořkým poznáním. Svého času jeden hlavních činitelů WikiLeaks Graig Murray totiž prohlásil, že zdroj úniku e-malů ze serveru strany a šéfa volební kampaně Podesty pocházel z vnitřních řad právě Demokratické strany.

Průvodním jevem, ale stále je skutečnost, že “probémem” není obsah oněch tisíců e-mailů (které dokumentovaly například spiknutí vedení Demokratické strany, které měo být neutrální, proti stranickému konkurentovi Hillary Bernie Sandersovi – pozn. red.), ale skutečnost, že se ocitly na světle a kdo za to může.

Navíc problémem stále je, že se žádné relevantní důkazy o „ruském vměšování“ do amerických voleb nepředložily.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru