Rusko

Německo a Rakousko rozzuřily nové sankce USA proti Rusku!

Jedná se o největší a nevídaný výbuch rozporů mezi Spojenými státy a zeměmi západní Evropy ohledně vztahů k Rusku.

Sankce projednávané americkým Kongresem jsou v rozporu s mezinárodním právem, vyhlásili rozčíleně kancléř Rakouska Christian Kern a německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Vídeň a Berlín ostře kritizovaly plány USA uvalit nové sankce proti Rusku, neboť zasahují německé, rakouské i další evropské společnosti, uvedli značně podrážděně ve společném prohlášení oba politici.

Jsou přesvědčeni, že americký Kongres projednává sankce, které jsou v rozporu s mezinárodním právem, ohrožují energetickou bezpečnost Evropy a poškozují možnost urovnání situace na Ukrajině. Politici jsou také přesvědčeni, že jediným účelem těchto sankcí je pokusit se prosadit na evropský trh americký zkapalnělý zemní plynu, a vylačit z něj plyn z Ruska.

„Pro nás je nepřijatelné použití hrozby vůči evropským společnostem, které se podílejí na rozšiřování evropského systému dodávek energie, a které jsou v rozporu s mezinárodním právem extrateritoriálních sankcí,“ cituje Kerna a Gabriela agentura TASS. „Americký návrh zákona otevřeně popisuje, co o čem je ve skutečnosti řeč – o prodej zkapalněného zemního plynu USA a vytlačení dodávek ruského zemního plynu z evropského trhu. Cílem je zajistit pracovní místa v ropném a plynárenském průmyslu Spojených států,“ zdůraznili.

Rakouský kancléř a německý ministr zahraničí, kteří jsou zástupci sociálně demokratických stran svých zemích, rovněž prohlásili, že „politické nástroje sankcí by neměly být spojeny s ekonomickými zájmy“. „Výhrůžky společnostem v Německu, Rakousku a dalších evropských zemí pokutami na americkém trhu, jsou-li společně s Ruskem účastny na plynových projektech plynových jako“ Nord Stream – 2“, nebo jejich financování – to přináší zcela novou a velmi negativní kúroveň euro-amerických vztazích,“ varovali.

Zároveň temně naznačili, že to může mít dopady i na „pozici ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině“.

„Zásobování energií v Evropě je věcí Evropy, a ne USA. Kdo nám bude dodávat energii a jak, se rozhodujeme v souladu se zásadami transparentnosti a konkurence na trhu,“ zdůraznili Kerna a Gabriel. „Pokud nebudeme společně projednávat záležitosti mezi sebou a nebude se řídit podstatou motivů, jako jsou ekonomické zájmy USA v otázce vývozu zemního plynu, nebude to jen politováníhodné, ale uškodí to naším vztahům a efektivitě naší pozice ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině,“ uzavřeli oba politici.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru