RT ukázala, jak iráčtí vojáci mučí obyvatele Mosulu

Vojáci irácké armády ponižují a mučí obyvatele území osvobozených od IS. Potvrzují to videozáznamy uveřejněné na webových stránkách televize RT, která je dostala k dispozici.

Pořídil je místní nezávislý novinář, který získal důvěru iráckých vojáků. Podle jeho slov mu vojáci dovolili přítomnost při „výsleších” osob podezíraných ze sympatií k teroristům.

Na videozáznamu je ukázán způsob mučení známý jako strappado, kdy je oběť zavěšována zvláštním způsobem, aby byly co nejvíce poškozeny klouby. Katy byly vojáci oddílu rychlé reakce, který dostává podporu od USA.

Video se nedoporučuje ke zhlédnutí citlivými lidmi

Podle slov zpravodaje RT Murada Gazdijeva, který se vrátil z Mosulu, zvůle vojáků není pro nikoho tajemstvím, a armáda neustále zastrašuje pokojné obyvatelstvo.

„Můžete jeto do Mosulu… můžete pohovořit s obyvateli. Všichni vám řeknou jedno a totéž. Vojáci osvobozují nějaké území, vyhánějí odtamtud IS — a pak začínají hrozné věci: hromadná zatýkání, únosy lidí, požadavky výkupného a vraždy”, řekl. Jednání iráckých vojáků se ničím neliší od zločinů amerických vojáků ve věznici Abú Ghrajb v době druhé války v Perském zálivu, zdůraznil novinář.

Podotkl rovněž, že jakékoli materiály, které by mohly ukázat spojence v protiteroristické koalici ve špatném světle, jsou tvrdě cenzurovány.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru