Ukrajině předpovídají pokles počtu obyvatel až o třetinu!

Ukrajinská populace by se mohla snížit o téměř 12 milionů lidí v příštích 30 letech. Uvedla to RIA Novosti Ukrajina s odvoláním na údaje z Ústavu demografie a sociálních studií, Národní akademie věd.

Jak tisk připomněl, na počátku 90. let na bylo Ukrajině více než 50 milionů lidí, a dnes, podle oficiálních statistik k 1. březnu 2017, činil počet obyvatel Ukrajiny 42.371 milionů. Jen například loni se narodilo 369 tisíc dětí, ale zároveň zemřelo 584 tisíc lidí.

Institut přezkoumal několik scénářů. V souladu s „vysokou variantou“ se populace do roku 2050 nezmění, „střední scénář“ představuje snížení na 37 milionů lidí, a „nízká varianta“ přepokládá snížení populace na 30 milionů.

Jak poukázala vedoucí výzkumnice z akademie věd Lydia Tkačenková, klesající trend v populaci je téměř nemožné překonat.

„Ukazuje se, že mechanismus vylidňování již běží dlouhou dobu a u nás se vytvořily velmi malé generace mladých lidí,“ dodala Tkačenková.

Výzkumníci to nekonkretizují, ale očividnou příčinou je chudoba a oligarchický systém na Ukrajině, který snižuje odvahu zakládat rodiny, ale vede především k “úniku” mozků” a především ke snaze vydělat si na život prací v zahraničí. Podle průzkumů nevidí samotní Ukrajinci velké perspektivy ve vlastní zemi, která je uměle uvržena do občanské války.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru