Syrská vláda

Kanadská novinářka, jenž navštívila Sýrii, obvinila západní média z propagandy

Nezávislá kanadská novinářka a ochránkyně práv Eva Barlettová v éteru RT zpochybnila pravdivost západních médii, která popisují situaci v Sýrii.

„Nedávno jsem já sama byla v některých oblastech Sýrie, konkrétně ve východním Aleppu, Alvare, Homsu a Madáji. Média Západu a Perského zálivu, opírající se o zdroje spojené s Al-Káidou, používala informace o tom, co se děje v těchto oblastech s cílem propagandy,” oznámila.

Barlettová poznamenala, že v oblastech, které navštívila, strádali civilisté vinou teroristů, ale novináři dávali vinu Sýrii a Rusku.

„Když jsem tam jela a promluvila jsme si s civilisty, kteří tam zůstali nebo se vrátili zpět, řekli mi, že humanitární pomoc a potraviny byly v rukách teroristů. Když se civilistům podařilo odkoupit jídlo od teroristů, bylo to za zlodějské ceny,” řekla novinářka.

„Můžeme mluvit o nezávislém popisu událostí britskou státní korporací BBC nebo katarskou vládní televizí Al-Džazíra? Můžeme jejich novináře, články a sdělení, které jsou uváděny v těchto a jiných médiích, vážně považovat za nepředpojaté? Osobně mluvím pouze o tom, co jsem slyšela od obyvatel Sýrie. Podle mě není vůbec důležité, jak se já stavím k vládě v Damašku, protože já nesděluji vyjádření vlády, ale slova obyvatel Sýrie,” zdůraznila.

Barlettová mnohokrát odsoudila jednání předních světových médií o syrském konfliktu. V prosinci roku 2016 vyvolalo velký ohlas vystoupení Barlettové v OSN, během kterého novinářka kritizovala západní masmédia a zdroje, ke kterým se obrací, když chtějí objasnit situaci v Aleppu.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru