Syrská armáda

USA nezveřejní důkazy o připravovaném chemickém útoky Damašku!

Spojené státy nepředstavily důkazy, že syrská vláda údajně chystá nový chemický útok, a nebude to dělat, protože mluvíme o informacích zpravodajských služeb, řekla v úterý mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Během briefingu ji novináři požádal, aby se vyjádřil k v pondělí zveřejněněnému prohlášení Bílého domu, že Spojené státy sledují přípravy na chemický útok Syřanů. Rovněž dostala otázku, zda se Washington chystá „něco říci konkrétně o chemických zbraní“. “Ne.” cituje Nauertovou RIA Novosti.

Reportéři obrátili pozornost na to, že v prohlášení Bílého domu nebyl předložen důkaz.

„Oni by je nezveřejnili. Protože je vnímána jako záležitost rozvědky. Jak víte, někdy vznikají takové problémy, kdy do detailů nezacházíme. Ale samozřejmě toto téma přitáhlo pozornost vlády USA na nejvyšší úrovni …“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí.

Poznamenala také, že USA se nebudou věřit prohlášení syrské úřady, že Damašek neprovádí přípravné práce k zprovedení chemického útoku. „Z minulosti víme, že Asad režim použil chemické zbraně proti svým vlastním lidem, a to u nás vyvolává vážné znepokojení,“ dodala.

Ovšem s takovým přístupem vlády Spojených států může ruská strana bez jakéhokoliv zaváhání prohlásit, že se jedná jen o kamufláž pro provokaci vyvolanou chemickým útokem USA, obvinily by z toho Asada, aby její ozbrojené síly mohly zaútočit na Asadovy vládní vojáky. Ostatně, ze nedávné historie Rusko ví, že „americké letectvo již několikrát zaútočilo bezdůvodně na syrskou armádu, což vyvolává jeho znekokojení“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru