EU

V EU označili za chybu rozhodnutí zastavit kontakty s Ruskem kvůli Ukrajině

Rozhodnutí EU o pozastavení kontaktu s Ruskem kvůli Ukrajině nebylo správné, prohlásil pro RIA Novosti ředitel oddělení krizového řízení a plánování Evropské zahraničněpolitické služby Gábor Iklódy.

„Já si myslím, že nebylo správným rozhodnutím vše pozastavovat (spolupráci). Existuje několik oblastí, kde byly očividně identifikovány společné zájmy. Já si myslím, že to musíme dělat. Já si myslím, že na vysoké úrovni mohou probíhat schůzky, jelikož čas od času se musíme potkat, abychom nezanechávali „prázdné křeslo”, ale očekávat velké výsledky je složité. Ale níže pod tou úrovní — na technické úrovni, do které patří i vojenská část, je důležité provádět kontakty a mít otevřené kanály pro komunikaci. A kontakty veřejnosti, expertů musejí probíhat naplno,” informoval zdroj agentury.

Podle jeho názoru „nemůžeme očekávat velké výsledky” od kontaktů na vysoké politické úrovni, ale „dialog nicméně musí probíhat dále na technické úrovni, na úrovni občanské společnosti”.

Podle jeho slov, pozastavovat všechny kontakty kvůli Ukrajině „není příliš moudré”. „Existují možnosti (pro spolupráci) a budou (existovat),” dodal Iklódy.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru