V USA podezírají „ruské hackery“ z provokování katarského konfliktu

USA podezírají „ruské hackery“ z nabourání se do informační agentury v Kataru, což vyprovokovalo diplomatický skandál v regionu, oznámila televize CNN s odvoláním na zdroje obeznámené s průběhem vyšetřování.

Dříve bylo oznámeno, že FBI poskytuje Kataru pomoc ve vyšetřování zásahu.

„Americké oficiální osoby říkají, že cílem Rusů bylo vytvoření napětí mezi USA a jejich spojenci”, podotýká CNN, aniž by uvedla nějaká potvrzení své informace.

Konflikt mezi Katarem se sousedy z regionu vypukl týden po summitu zemí Perského zálivu a USA v Rijádu, kdy Katarská zpravodajská agentura zveřejnila projev jménem emíra této země na podporu navázání vztahů s Íránem. Na summitu v metropoli Saúdské Arábie odsoudilo království jménem všech účastníků schůzky Írán za jeho nepřátelskou politiku a pohrozilo adekvátní odpovědí. Mluvčí katarského ministerstva zahraničí později prohlásil, že web agentury byl prolomen a projev emíra byl zveřejněn hackery a nemá žádný vztah ke katarskému lídrovi.

Americká televizní stanice CNN vystoupila nejednou s obviněními na adresu Ruska. Novináři se přitom vždy odvolávají na anonymní zdroje, a jimi šířená informace často nenachází potvrzení.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru