Viktor Orbán

Maďarský premiér obvinil Brusel z napomáhání teroristům!

Kromě toho podle Viktora Orbána Budapešť nedovolí se nechat vydírat Bruselem a nadále odmítá povinné kvóty EU na přesídlení uprchlíků. A nebral si servítky.

Maďarsko bylo vždy proevropskou zemí a bude i nadále hájit skutečné hodnoty Evropy, ale evropští úředníci v Bruselu se postavili za teroristy. Uvedl to předseda vlády Maďarska Viktor Orbánvv projevu v Národním shromáždění (parlamentu).

„Maďarsko nebylo nikdy protievropskou zemí. Naše vláda zaujímá evropský postoj, který ochrání současnou evropskou smlouvu, včetně rozdělení pravomocí mezi členskými státy. Právě Brusel změnil svůj postoj,“ citovala Orbána agentura TASS s odkazem na maďarskou MTI.

Podle něj „Brusel otevřeně podporuje teroristy“. Orban připomněl, že Evropská unie odsoudila maďarský soudní verdikt proti migrujícímu Syřanovi Ahmedu Hamedovi na 10 let vězení za napadení policie během nepokojů na hranici se Srbskem.

Premiér poznamenal, že evropští představitelé mluví otevřeně na podporu tohoto migranta a demonstrují, že „absurdní lži Ahmeda Hameda“ jsou důležitější, než bezpečnost Maďarů.

Plot bude stát

Orban zdůraznil, že vybudovaný plot na jižních hranicích Maďarska na ochranu proti nelegálním migrantům bude stát. „Plot na jižní hranici Maďarska bude stát tak dlouho, dokud budu premiérem této země,“ zdůraznil. Budapešť se nenechá vydírat Bruselem a nadále odmítá povinné kvóty EU na přerozdělení, uvedl Orbán.

„Chceme, aby bylo Maďarsko maďarské a Europa – Evropská,“ řekl premiér. Poukázal na to, že „Evropská unie – to nejsou jen úředníci v Bruselu“. „Nemůžeme dovolit, aby Brusel řídit naše vnitřní záležitosti,“ uzavřel Orbán.

Maďarsko od začátku migrační krize obhajovalo zavedení přísných kontrol nad tokem uprchlíků. Stalo se první zemí v Evropské unii, která odmítla vpouštět na své území migranty ze Středního východu a Afriky, a postavilo dva plotu na svých hranicích.

Budapešť věří, že společně s nelegálními migranty se do EU snaží dostat militanti teroristických organizací.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru