Sýrie

Rusko: Al-Káidá pomáhá Spojeným státům změnit režim v Sýrii!

Ruský senátor Alexej Puškov řekl, že ministerstvo zahraničí USA odmítlo diskutovat o možných provokacích s chemickými zbraněmi v Sýrii, a že se tak teroristická skupina „Al-Káida“ stává „americkým spojencem při změně režimu“.

Předtím totiž mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová novinářům sdělila, že se Spojené státy nedomnívají, že teroristé připravují provokace v Sýrii za použití chemických zbraní.

„Ministerstvo zahraničí odmítlo diskutovat o možnosti provokací s použitím chemických zbraní v Sýrii. Je to jasné: „Al-Káida je tam nyní americkým spojencem při změně režimu,“ napsal senátor ve svém mikroblogu na Twitteru.

Teroristické skupiny v Sýrii připravují provokace s chemickými zbraněmi v jedné z oblasti Deraa, podobně jako v provincii Idlib v květnu tohoto roku, informoval RIA Novosti diplomatický zdroj.

Podle jeho slov se provokace připravuje v oblasti Nova Jassim Angel, a informace o tom byly získány ze spolehlivých zdrojů vojenského a politického vedení Sýrie. Podle nich radikálové připravují operaci v posledních několika týdnech. Nedávná prohlášení vojenského velení a amerického ministerstva zahraničí, že v případě použití chemických zbraní vládou Bašára Asada na území SAR, budou mít pro ni „katastrofální následky“, byla pro teroristy silným stimulem při přípravě provokace, uvedl diplomatický zdroj.

Podle něj je cílem provokace odstartovat invazi koaličních sil vedených Spojenými státy na území Sýrie, po níž by následovalo násilné svržení současné vlády v SAR.

Zdůraznil, že ruská strana, „29.června oznámila vojenskému velení Američany vedené mezinárodní koalici pro boj s IS informaci o plánech teroristů provést takovou akci“.

Bílý dům v pondělí oznámil, že syrský prezident Bašár Asad připravuje nový chemický útok, a pohrozil, že pokud by byl proveden, zaplatí syrská vláda vysokou cenu. Damašek obvinění rozhodně odmítl. Televizní kanál CNN navíc uvedl, že Spojené státy rozmístily lodě a letadla do útočné pozice pro případný útok na leteckou základnu v Sýrii, ale zatím prý útok nechystají.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru