Spiegel: „Umlčení“ Ruska bude stát Radu Evropy miliony eur!

Rusko na protest pozastavilo vyplácení milionových příspěvků do rozpočtu Rady Evropy, napsal Der Spiegel. Očividně Moskva dlouho projevovala trpělivost, ale ta ji už došla.

Jak poznamenalo německé vydání, je Moskva „pobouřena“ tím, že po připojení Krymu bylo delegaci ruského Federálního shromáždění odepřeno právo hlasovat v Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PACE).

„Na protest“ Rusko pozastavilo vyplácení příspěvků do rozpočtu Rady, uvedl Der Spiegel s tím, že „hovoříme o milionech eur“.

Ruské vedení je „rozzuřeno“ rozhodnutím a „již nemá v úmyslu žertovat“, poznamenal německý časopis. O přerušení placení příspěvků Moskvou telefonicky informoval generálního tajemníky RE Thorbjørna Jaglanda ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, sdělil Der Spiegel. Na jaře Rusko oznámnilo, že zablokovalo prvni letošní tranši příspěvku této organizaci:

Ministr zahraničních věcí Ruské federace po Jaglandovi požadoval „bezpodmínečné“ obnovení plných pravomocí „Ruska v celoevropské organizaci“, zdůraznila publikace.

Der Spiegel rovněž upozornil na skutečnost, že roční příspěvek Ruské federace do rozpočtu Rady Evropy se pohybuje okolo 33 milionů eur.

Celkově Rada Evropy sdružuje 47 států celé Evropy, s výjimkou Běloruska. Ruská federace je jejím členem od února roku 1996. RE není součástí institucí Evropské unie. Základní podmínkou pro členství v organizaci je podpis Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a provádění rozsudků Evropského soudu pro lidská práva. RE má podporovat hospodářský a sociální pokrok.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru