Polský ministr zahraničí sdělil, jak hodlá jeho země snížit dodávky ruského plynu

Polsko doufá, že dokáže diverzifikovat dodávky ruského plynu díky americkému plynu z břidlic, prohlásil ministr zahraničí Witold Waszczykowski v interview pro agenturu PAP.

„Význam smlouvy o plynu s USA spočívá v politické stabilitě,” řekl Waszczykowski.

Podle jeho slov má být jedním z témat nadcházejících jednání s prezidentem USA Donaldem Trumpem, který přijde příští týden do Varšavy, spolupráce v energetice. „Máme velký zájem o spolupráci v energetické sféře,” zdůraznil ministr.

„Vybudovali jsme terminál na zkapalněný plyn, rozšiřujeme síť interkonektorů v Evropě, což může vzbudit zájem USA, jež zahájily export plynu z břidlic. Potřebujeme diverzifikaci dodávek plynu a nejde jen o náš trh, ale také o ukrajinský a středoevropský,” prohlásil Witold Waszczykowski.

Podotkl, že společný plynový trh Střední a Východní Evropy může představovat zájem pro USA. „Náš trh je samozřejmě malý, ale spolu s jinými státy regionu tvoříme segment, o který stojí za to bojovat. Odběratelem může být také Ukrajina, Bulharsko, Rumunsko nebo Chorvatsko, které potřebuje výstavbu terminálu na zkapalněný plyn a může být odběratelem zemního plynu z USA,” vysvětlil polský ministr.

„Kromě ceny má smlouva s USA význam také pro politickou stabilitu a jistotu, že dodávky plynu nebudou záviset na žádných politických podmínkách,” zdůraznil Waszczykowski.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru