Stoltenberg: „Rakovina korupce“ brzdí Ukrajinu ve vstupu do NATO

Před vstupem do NATO Ukrajina musí udělat ještě hodně práce, řekl během své návštěvy v Kyjevě, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Podle Stoltenberga musí země „posílit své instituce a zbavit se rakoviny korupce. Setrvačnost a odpor k reformám stojí v cestě ke skutečným změnám a „světlé budoucnosti pro Ukrajince,“ uvedl šéf aliance.

Ukrajina učinila pokrok v reformách v oblasti obrany a boje proti korupci, ale země musí udělat mnohem víc, řekl Jens Stoltenberg.

„Reformy jsou nezbytné k zajištění bezpečnosti a prosperity pro všechny Ukrajince, jakož i Ukrajina jde ke sblížení s NATO“, řekl Stoltenberg a dodal, že aliance bude i nadále podporovat země tímto způsobem.

Stoltenberrg se také stal první hlavou NATO, která vystoupila v Nejvyšší radě. Zdůraznil, že svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny je pro alianci velmi důležité. Podle něj NATO nikdy neuzná „nelegální a nezákonnou anexi.“

„Je jasné, že příměří na východě Ukrajiny není respektováno, a my jsme znepokojeni rostoucí hrozbou uváděnou pozorovateli OBSE,“ a dodal,“ minské dohody jsou jedinou cestou k míru. Rusko musí stáhnout tisíce vojáků z území Ukrajiny a přestat podporovat povstalce dodávkami zbraní. ”

Ukrajinské orgány opětovně potvrdily svůj zájem o integraci do EU a vstupu do NATO v roce 2020. Navzdory Porošenkovu optimismu, Stoltenberg poznamenal, že Ukrajina je ještě daleko od členství v alianci.

„Pokud Ukrajina opravdu chce realizovat svůj záměr, tak musí posílit své instituce a zbavit se rakoviny korupce,” zdůraznil Stoltenberg.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru