Vědci vyvrátili Hawkingova slova o tom, že se Země promění ve Venuši

Předpovědi Stephena Hawkinga o brzké změně Země ve Venuši kvůli emisi skleníkových plynů se neshodují s teoretickými výpočty ani s předpověďmi, řekl klimatolog z Meteorologického centra Velké Británie Gareth Jones a také někteří další odborníci.

„Bohužel to není poprvé, kdy Stephen Hawking říká takové věci. Zatím nemáme žádné informace o tom, že koncentrace skleníkových plynů na Zemi se začne prudce zvyšovat v dohledné budoucnosti. Něco podobného bude možné pouze za několik miliard let, až bude Slunce podstatně jasnější. Ale tehdy i politika na zemi bude úplně jiná”, vysvětluje vědec.

Jak uvádí Jones, podobné předpovědi neodpovídají skutečnosti: dnes podle slov britského klimatologa není ani jeden skutečný vědec, který by se domníval nebo přesvědčivě dokázal, že Země se může změnit ve Venuši kvůli antropogenním emisím skleníkových plynů.
Podle jeho slov i kdyby byly spáleny všechny uhlovodíky na Zemi, teploty stoupnou o 10 stupňů Celsia a ne o stovky stupňů, což je nutné k vytvoření soběstačného skleníkového efektu.

Podobné myšlenky vyjádřil Michael Mann, klimatolog z Pensylvánské univerzity ve Filadelfii (USA): podle jeho názoru se Země nachází příliš daleko od Slunce, aby na ní mohl vzniknout silný skleníkový efekt, podobný tomu, jaký existuje na Venuši.

Z druhé strany všichni vědci souhlasí se Stephenem Hawkingem v tom, že globální oteplení je skutečností a že v budoucnosti bude pro lidstvo velmi složité udržet ho ve výši 1,5 nebo dva stupně Celsia, jak je stanoveno v Pařížských dohodách, pokud z nich odstoupí USA a další země.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru