Tisíce muslimů se bouří ve Vídni proti zákazu nošení burky a nikábu

Tisíce prevažne moslimských žien pochodovalo v rakúskom hlavnom meste na podporu islamských šatiek a závojov po tom, čo vláda odsúhlasila zákaz odevu na verejných miestach…

Približne 2000 až 3000 ľudí sa zúčastnilo pochodu vo Viedni pod heslom: “MuslimBanAustria – moje telo, moje právo na sebaurčenie”, píše rakúsky Kurier. Demonštranti požadovali zrušenie zákona a obvinili vládu z “islamofóbie”.

Vládnuca koalícia sociálnych demokratov (SPÖ) a konzervatívnej ľudovej strany sa dohodli na zákaze nosenia islamských šatiek v miestach, ako sú súdy a školy už na konci minulého mesiaca.

Hovorili, že “integračný zákon” je v záujme “ideologickej a náboženskej neutrality”. Policajti, sudcovia a prokurátori majú zákaz nosenia šatiek počas ich služby štátu.

“Tí, ktorí nie sú ochotní akceptovať hodnoty osvietenstva, budú musieť opustiť našu krajinu a spoločnosť,” píše sa vo vyhlásení vlády. Dohoda sa vyvinula z integračnej legislatívy navrhnutej pravicovým ministrom zahraničia Sebastianom Kurzom vlani v lete. Bola však odložená o niekoľko mesiacov zo strany SPÖ, kým sa dohodli na opatreniach v snahe odvrátiť podporu pravicových strán.

Viedenský protest bol organizovaný skupinou, ktorá si hovorí „moslimská mládež Rakúska“. Tá napísala na sociálnej sieti Facebook: “Každá žena musí mať možnosť voľne sa pohybovať na verejnosti bez obťažovania a diskriminácie – bez ohľadu na to, čo nosí alebo nenosí.”

Bývalý predseda Zelených Efgani Dönmez, ktorý je pôvodom z Turecka, napísal na Twitteri, že považuje za “smutné to, že ľavicové skupiny sa pripojili k pochodu” a obvinil ich z aktivít proti “sekulárnemu štátu” a pre “politický islam”.

Povedal, že burka zakrývajúca celé telo a nikáb na celej tvári nemá “nič spoločné s náboženstvom” a pochádza z “archaických kmeňových kultúr, ktoré chcú ponižovať ženy a urobiť ich neviditeľnými”.

Francúzsko zaviedlo podobný zákaz pred viac ako šiestimi rokmi, a nemecká kancelárka Angela Merkelová nedávno vyzvala k zákazu celotvárového závoja, aby bol zastavený vývoj “paralelnej spoločnosti”.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru