Donald Trump

Trump: Spojené státy chtějí získat dominanci na světovém trhu s energiemi

Americký prezident Trump vidia Spojené štáty na ceste k dominancii na svetovom trhu s energiou.

Americký prezident Donald Trump oznámil obrat v domácej energetickej politike smerom k vývozu a jadrovej energii. Jeho krajina čelí “zlatej ére”, v ktorej by mala dosiahnuť dominantnú úlohu v energetickom trhu, povedal Trump vo štvrtok. Trump vyhlásil, že štáty vyvážajúce ropu používajú ropu a zemný plyn ako zbrane. Avšak Spojené štáty sa tešia neobmedzeným zásobám ropy a plynu.

Vývoz skvapalneného zemného plynu do Ázie by mal byť rozšírený, rovnako ako vývoz uhlia na Ukrajinu. Obmedzenie vývozu a financovanie uhoľných projektov v zahraničí bude musieť byť zmiernené. Jeho vláda tiež hľadá spôsoby, ako pomôcť domácemu jadrovému priemyslu. Je nutné, aby bola jadrová energia v porovnaní so zemným plynom a energiou z obnoviteľných zdrojov konkurencieschopnejšia. Je tiež potrebné sa postarať o likvidáciu jadrového odpadu. Vo vyhlásení Biely dom oznámil, že vláda sa chce zbaviť závislosti od štátov Perzského zálivu. USA by už nemali byť závislé od “kartelu OPEC”. Bude však pomáhať spojencov v Perzskom zálive “rozvíjať pozitívny vzťah v energetickej politike” a bojovať proti terorizmu.

V posledných mesiacoch, Trump oznámil, že sa Spojené štáty snažila byť svetovým lídrom v oblasti ropy a zemného plynu.

Európsky trh má pre americkú energetiku zvláštny význam. Už za Obamovej administratívy sa Američania začali považovať za alternatívu k Rusku. Tento záväzok mal tiež osobný charakter: rodina bývalého podpredsedu Josepha Bidena sa angažuje v ukrajinskej energetickej spoločnosti.

Trump chce podporiť vývoz americkej energie do východnej Európy. Jeho ekonomický poradca Gary Cohn povedal agentúre Reuters, že Trump chce predstaviť svoje plány na export skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov budúci týždeň vo Varšave asi desiatim predstaviteľom z východnej Európy. Jeho minister obchodu Wilbur Ross nedávno tvrdil, že Spojené štáty by chcel preniknúť na európsky trhu s energiou a znížiť tak svoje deficity v transatlantickom obchode.

Vo východnej Európe majú mnohé krajiny záujem znížiť svoju závislosť od dovozu energie z Ruska. Dôvodom by mohli byť bolestivé pripomienka toho, ako Moskva niekoľkokrát kvôli sporom o ceny plynu priškrtila kohútiky. To viedlo k nedostatkom na Ukrajine a v ďalších krajinách východnej Európy.

Projekt amerického priemyslu LNG má tiež politickú zložku. Niektoré východoeurópske krajiny – najmä Poľsko – chcú odsunúť vplyv Ruska celkovo. V Európskej únii majú Američania spojencov najmä Poliakov, ktorí bojujú všetkými prostriedkami proti nemecko-ruskému plynovodu Nord Stream 2.

Ak by Rusko stratilo podiel na trhu, mohlo by to viesť k novému napätiu. Americký Senát nedávno hlasoval v prospech nových sankcií proti Rusku, čo by mohlo ovplyvniť aj energetický trh v Európe.

Očakáva sa, že Trump načrtne ďalšie podrobnosti o jeho stratégii na vývoz energií vo štvrtok vo svojom prejave vo Washingtone. Európska únia je najväčším svetovým dovozcom zemného plynu.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru