Syrská armáda

Turecká agentura „napráskala“ údaje o základnách USA v Sýrii!

Turecká tisková agentura Anadolu zveřejnila údaje o umístění amerických vojenských základen v Sýrii. Jedná se o zcela bezprecedentní krok ve vztahu k „spojencům“.

Informace se objevila na pozadí zhoršených vztahu mezi Washingtonem a Ankarou poté, co amerických prezident odsouhlasil dodávky zbraní Kurdům, upozornila RIA Novosti.

Podle turecké agentury existují dvě letecké základny v blízkosti Rmeilanu a provincii Al-Hasaka od roku 2015. V březnu roku 2016 se otevřela základna pro vrtulníky u města Ayn al-Arab v oblasti Harab – Isk, která také slouží jako tranzitní místo na pro poskytování vojenské pomoci syrským Kurdům.

Kromě toho byly zmíněny tři základny v provincii El-Hasaka. Na jedné z nich je umístěno sto americkou vojáků, a na druhé asi 150. Tyto základny jsou zaměřeny na boj proti povstalcům IS. Další dvě jsou umístěny v Manbidži, odkud se prý provádějí operace proti silám Svobodné syrské armády (FSA), tvrdí agentura (FSA je v tvrdé opozici vůči Kurdům – pozn.red.). Rovněž informuje o dalších třech základnách v severní provincii Rakka.

Na dvou z nich jsou prý umístěni nejen američtí, ale i francouzští vojáci.Třetí se používá k přepravě vybavení kurdským silám, a rovněž jako centrum komunikace koaličních sil a základna pro operace narušující komunikaci militantů IS, uvádí se v materiálu.

Agentura konstatuje, že opevněné body amerických sil jsou často označovány za „uzavřené zóny“ a jsou utajeny. Vojenský personál na základnách udržuje spojení k provádění náletů a dělostřelecké palby, a zároveň školí místní sily včetně operativního plánování. Jsou zde umístěny i jednotky účastnící se přímého boje.

Podle agentury jsou základny vybaveny manévrovatelnými dělostřeleckými bateriemi, raketomety, mobilním zařízením pro průzkum a obrněnými vozidly, zejména Strykery.

Rovněž uvedla, že kromě těchto opevněných základen USA umísťují vojáky tam, kde je obtížné je odhalit: v obytných oblastech, v táborech „Demokratické unie“, v továrnách, které se mohou rychle proměnit do operačních center.

Vztahy mezi Tureckem a USA se zhoršily kvůli nedávnému rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa dodávat zbraně syrským Kurdům zapojených do boje proti terorismu. Oficiální postoj Turecka je, že kurdské formace v Sýrii spolupracují s Kurdskou stranou pracujících (PKK), kterou Ankara a i Washington považují za teroristickou.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru