Donald Trump

WP: Trump ukončil program CIA na podporu „umírněné opozice“ v Sýrii!

Prezident Donald Trump se rozhodl ukončit program CIA na výzbroj a vojenský výcvik protivládní „umírněné opozice“ v Sýrii, k radosti Ruska, napsal The Washington Post s odvoláním na své zdroje.

Program byl prováděn od roku 2013 a jeho cílem bylo vyvinout tlak na syrského prezidenta Bašára Asada, aby byl zajištěn jeho odchod. Ačkoliv byl tento program kritizován i v USA kvůli jeho neefektivnosti, je to pro americké „jestřáby“ nepříjemná zpráva.

Podle zdrojů novin se Trump rozhodl ukončit tréninkový program v červnu po setkání s ředitelem CIA Michaelem Pompeo a poradcem pro národní bezpečnost Herbertem McMasterem. CIA a Bílý dům odmítly komentovat zveřejněné informace.

V nich se uvádí, že paralelní program Pentagonu na přípravu syrských sil k boji proti teroristické skupině „Islámský stát“ bude pokračovat.

Zdroje novin považují přerušení programu CIA za ústupek Rusku, ale usuzují, že ukončení programu nebylo podmínkou při jednáních s Ruskem o příměří v několika oblastech Sýrie.

Ovšem výklad prezidentova rozhodnutí jako ústupek Rusku vyvolal kritické připomínky řady amerických expertů dotazovaných deníkem. Například Charles Lister ze Středovýchodního ústavu ve Washingtonu prohlásil, že Amerika byla „chycena do ruské pasti“, a jeden z pracovníků současné administrativy připustil, že „Putin v Sýrii vyhrál“.

Ukončení programu bude trvat několik měsíců, upřesnily noviny.

Nicméně řada pozorovatelů už delší dobu upozorňuje, že politika Spojených států vůči Sýrii probíhá za nenormálních dvou či trojkolejných a mnohdy protichůdných postojů jak CIA, Pentagonu i ministerstva zahraničí, popřípadě prezidenta. Jiní se zase pozastavují nad samotným pojmem “umírněná opozice” a poukazují, že v mnoha ohledech je velmi obtížné ji odlišit od islamistických a teroristických militantů.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru