V Německu kritizují ruský zákon, který Rusko opsalo … od Německa!

Ruská Státní duma zvažuje poslanecký návrh zákona na zpřísnění cenzury v sociálních sítích, uvedl německý deník Handelsblatt.

Předpokládá se, že provideři budou muset odstranit materiály obsahující podněcování k nenávisti a terorismu, stejně jako „nespolehlivé“ informace. V Berlíně zkritizoval tento krok, a to navzdory skutečnosti, že ruský projekt je téměř úplně zkopírován z podobného německého zákona, upozorňuje článek.

Ruská Státní duma hodlá zavést důkladnou kontrolu sociálních sítí na internetu, uvedly německé noviny Handelsblatt.

Návrh zákona vyžaduje nejen identifikaci všech uživatelů internetu podle telefonního čísla, ale také právo státu zasahovat do chatů. Tak budou moci orgány omezit zasílání zpráv, napsala publikace. V případě, že by poskytovatel služeb nesplnil tento požadavek, mohl by čelit zablokování a pokutám.

Tento čtvrtek se Duma již projednala v prvním čtení omezení na sociálních sítích, uvedly noviny. Podle návrhu zákona, jsou poskytovatelé v průběhu dne povinni odstranit projevy nenávisti, podněcování k terorismu a extremismu, stejně jako „nespolehlivé“ pomlouvačné informace.

Jak bylo vysvětleno v Handelsblattu, zákon se bude vztahovat na sociální sítě s více než dvěma miliony uživatelů. Jeho porušení může podléhat pokutě ve výši 75.000 eur pro jednotlivce a 750 tisíc pro společnost.

Ruská vláda zkritizovala návrh zákona kvůli mnoha nedostatkům, zdůrazňuje vydání. Zejména zákon nedefinuje, co jsou to „nespolehlivé informace“. Lhůtu 24 hodin, aby se odstranily nežádoucí obsah, považují ve vládě rovněž za příliš krátkou. Nicméně, předseda výboru Státní informační politiky Leonid Levin vyjádřil názor, že je nutné, aby hlasovali pro tento návrh zákona v prvním čtení, aby se následně mohl společně s poslanci posoudit také odborníků a firem zapojených do tohoto odvětví.

Kromě toho autoři návrhu zákona poukazují na to, že v Německu už existuje podobný zákon, a oni ho prostě okopírovali od Němců. Němečtí poslanci zvažovali toto téma v roce 2015 a dospěli k závěru, že pouze velké pokuty až do výše 5 milionů eur můžou pomoci výrazně zlepšit situaci v informačním prostoru, upozorńuje list.

V Berlíně tyto plány „napodobitelů“ odmítli komentovat, napsal německý tisk. Ale německý poslanec a expert na mediální technologie Thomas Jarzombek ostře odmítl srovnávání ruského zákona s německým. Podle něj tento „argument je to propagandou“ protože v Německu je zákon neoddělitelný od pátého článku ústavy, který zaručuje svobodu názoru.

Jiní odborníci v Německu zase poukazují, že zákon ještě nevstoupil v platnost a je důvodem k aktivní kritice, včetně organizace „Reportéři bez hranic“. Kromě toho, německá verze je prý namířena proti fejkovým zprávám, které jsou snadno rozpoznatelné podle určitých algoritmů. Na druhé straně, ruská Státní duma plánuje vložit na bedra poskytovatelů odpovědnost soudců, kteří budou muset rozhodnout, kde je pravda a kde lži a pomluvy, zdůrazňuje Handelsblatt.

Ovšem „protifejkovou“ mánii v podobě nejrůznějších nařízení, norem a zákonů ohledně cenzury na sociálních sítích je třeba zkritizovat a odmítnout, a je jedno zda v Německu, Rusku či kdekoliv jinde, kvůli jejich „gumovosti“ a snadného zneužívání vládnoucí mocí. A například konejšivá tvrzení, že takové paušální zákony jsou „neoddělitelné od ústavy, která zaručuje svobodu slova“ jsou jen plácáním, mlhou, která zakrývá právě omezení svobody slova a svobodu obecně. Jak se to říká o dobrých úmyslech, které dláždí cestu do pekla.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru