V Praze se rozhodli, že Rusko je horší než jaderná válka

Na konferenci pro evropskou bezpečnost v Praze (DESCOP) bylo Rusko označeno za jednu z hlavních hrozeb pro EU, společně s terorizmem a zbraněmi hromadného ničení. Co se dnes děje s evropským myšlením? „Zcela úmyslně ho překrucují tím, že stále opakují mytickou vojenskou hrozbu ze strany Ruska,“ řekl Sputniku vojenský analytik Martin Koller.

Martin Koller: Celkově pražská konference o obraně DESCOP připomínala ideologické konference totalitních režimů, nebo schůzku fanatických islamistů kdesi v severní Africe. Ve stejný den, kdy byla zahájena konference, jsme si připomínali vyhlazení české obce Lidice německými nacisty. Na něco takového si bojovníci za evropské hodnoty na DESCOPu ani nevzpomněli. Přitom takových vesnic bylo v naší zemi více a v dalších slovanských zemích, především v Polsku, Bělorusku, Rusku, Jugoslávii a na Ukrajině, tisíce. Je historicky nespravedlivé, že právě v tento den v Praze mluvili o ruské hrozbě. Ideologové EU se snaží dlouhodobou mediální kampaní vyvolat u obyvatel představu, že Rusko není evropskou zemí, případně, že se jedná o stalinský Sovětský svaz. Rusko, jako Sovětsky svaz, je považováno za „říši zla”. Je vysoce pravděpodobné, že tažení proti Rusku, které má odvést myšlení obyvatel Evropy od narůstající hospodářské katastrofy, se může zvrhnout v jaderný konflikt. Rusko je ve srovnání s NATO výrazně slabší. Jen americký vojenský rozpočet je téměř devětkrát vyšší. V počtech vojáků a techniky má NATO při různých pohledech téměř trojnásobnou převahu. V loďstvu je to dvaadvacetinásobek. Pokud se chce Rusko efektivně bránit, nezbývá mu, než… použít jaderné zbraně? Není jasné, proč propaganda NATO a EU označuje podstatně slabší Rusko za ohrožení evropské a světové bezpečnosti. Rusko od roku 1990 nikoho nenapadlo. Naopak vyklidilo bez boje pozice v řadě evropských zemí, prodalo do USA vzorky nejmodernější výzbroje, několik set tun plutonia jako strategického vojenského materiálu, umožnilo rozpad SSSR, čímž ztratilo obranný perimetr a provedlo největší redukci armády ze všech evropských zemí. Hospodářské škody z období perestrojky a následného období vlády Borise Jelcina jsou vyšší než ty, které způsobila bývalému SSSR druhá světová válka. Konflikt v Gruzii vyvolala genocida národů Osetie a Abcházie. Rusko bylo do války zataženo napadením ze strany Gruzie, což potvrdila i oficiální zpráva EU. Odtržení Krymu bylo jen napravením nespravedlnosti a totality Chruščova a jeho kumpánů na obyvatelích poloostrova, kteří proti tomu léta marně protestovali. Referendum na Krymu, které nedokázali zpochybnit ani mezinárodní pozorovatelé, potvrdilo odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku převážné většiny obyvatel, včetně ukrajinských vojáků a policistů, to vše v souladu s právem národů na sebeurčení, které patří k základním postulátům OSN. V Sýrii Rusko bojuje proti islámskému terorizmu, který ohrožuje obyvatele celé Evropy. V západní Evropě následuje jeden islámský teroristický útok za druhým, ale hlavním nebezpečím je podle účastníků DESCOPu a ideologů EU a NATO Rusko! Můžeme mluvit o zvrácené ideologické hlouposti, lumpárně a totalitě, a především nezodpovědnosti vůči občanům Evropy, vlastním státům a národům.

Čeští i zahraniční účastníci DESCOP opakovaně vyjadřovali podporu vytvoření evropské armády s odvoláním na snížení podílu USA na obraně Evropy. Co na to řeknete vy?

Evropská unie, která disponuje zhruba 100 000 unijními vojáky a policisty, může do určité míry nasadit i ozbrojené složky všech členských zemí, případně využít NATO, není již několik let schopna ani zastavit masovou migraci ze severní Afriky a Asie do Evropy se všemi ekonomickými, bezpečnostními a zdravotními dopady. Vytvoření evropské armády tento problém nevyřeší. Řeči o budování evropské armády je v podstatě diskuse o Bundeswehru s podřízenými útvary dalších zemí. Přitom každý diletant si uvědomuje, že jakási armáda EU, paralelní s NATO, jen zvýší náklady na zbrojení. V současnosti roste tlak na překotné nákupy výzbroje evropskými zeměmi. Z hlediska USA je to logické. Tamní zbrojní průmysl je největší na světě a potřebuje odbyt. Konec konců můžeme konstatovat, že se vytváří evropský válečný blok proti Rusku, což nepřinese evropským národům žádný prospěch. Důkazem jsou i projevy, které zazněly na pražské konferenci DESCOP.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru