Německá vláda tvrdí, že je Erdogan spojen s teroristy! Co to?

Turecká vláda úmyslně spolupracuje s islamistickými a teroristickými skupinami na Středním východě, s aktivní podporou prezidenta Tayyip Erdogan, a od roku 2011 byla tato spolupráce zvláště intenzivní.

Uvedla to německá televize ARD s odkazem na písemnou odpověď německé vlády na dotaz parlamentní strany Links.

„Řadou projevů solidarity a podpory akcím egyptského Muslimského bratrstva, Hamasu a skupinám ozbrojené islamistické opozice v Sýrii ze strany vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje a prezidenta Erdogana se zvýrazňuje jejich ideologickou blízkost … Důsledkem je, že od roku 2011 postupně islamizovaná domácí i zahraniční politika Ankary učinila z Turecka centrální platformu pro akce islámských skupin v oblasti Blízkého východu,” citovala ARD vládní reakci.

Takto, podle televizního kanálu, vláda Německa poprvé naznačila přímé spojení tureckého prezidenta s teroristickou organizací. Hovoříme o Hamásu, který je Evropskou unií od roku 2003 zařazen do seznamu teroristických organizací. Připomínky ze strany ministerstva vnitra, Ministerstvo zahraničních věcí a německé tajné služby dosud nenásledovaly.

Zjištění německé vlády je vskutku zajímavé. Oficiálně lídři zemí EU a USA dosud pokrytecky mlčeli nebo spíše popírali vztahy turecké vládnoucí strany a Erdogana s radikálními islamisty, na což poukazovalo Rusko. Naopak Turecko hýčkali jako člena NATO, ačkoliv věděli, že jeho činnost v Sýrii je spíše destruktivní a jen selektivně podporovali Kurdy (USA). Nyní po prvních známkách usmíření Turecka s Ruskem a možnosti, že Erdogan pozmění svoji politiku – například uzavře hranice se Sýrii, která byla spíše dálnicí pro islamisty bez mýtného, je najednou Erdogan a jeho strana propojena s radikály. Ovšem ještě před pár dny Západ ujišťoval Turecko svojí věrností NATO a svojí solidaritou vůči turecké vládě.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru