Vědci znovu překvapují a oznamují, že cestování v čase je možné

Matematicky je cestování v čase možné. Vědci vytvořili nový matematický model, který ukazuje, že cestování v čase je teoreticky možné. Odborníci použili Einsteinovu Obecnou teorii relativity jako základ pro hypotetické zařízení, které pojmenovali přemístitelná akauzální retrográdní sféra v časoprostoru (ang. zkratka TARDIS).

Jinými slovy, přišli s matematickým modelem teoretického stroje času schopného pohybovat se v časoprostoru vpřed i zpět. Po staletí si lidé cestování časem představovali. Tato idea vedla ke vzniku mnoha filmů, seriálů a knih a zdá se, že sci-fi na vše, co se týče cestování časem, již přišlo. Nyní se však vědci rozhodli zjistit, jestli se o tomto fenoménu lze dozvědět více a jestli je tato myšlenka proveditelná jen v dimenzi science fiction.

„Lidé o cestování v čase uvažují jako o nějaké fikci. Máme tendenci si myslet, že když to ještě nikdo nezrealizoval, není to možné.“ tvrdí Ben Tippett, fyzik a matematik z Kolumbijské uiverzity. Dodává: „Matematicky je to však proveditelné.“

Tippett a jeho kolega astrofyzik David Tsang z univerzity v Marylandu vytvořili matematickou formuli založenou na Einsteinově Obecné teorii relativity, aby dokázali, že cestování v čase, alespoň teoreticky, možné.

Podle abstraktu vědecké studie, která byla publikována v magazínu Classical and Quantum Gravity, „představujeme geometrii, která byla navržena tak, aby odpovídala laickému popisu „stroje času“. Je to teoretická schránka, která umožňuje těm, co jsou uvnitř, pohybovat se v čase a prostoru kupředu i zpátky.“

Tomuto zařízení dali elegantní název TARDIS – což znamená: přemístitelná akauzální retrográdní sféra v časoprostoru (Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time.)

Tippett dále vysvětloval jak: „Můj model stroje času využívá zakřivený časoprostor, aby byl čas pro pasažéry ohnut do kruhu, ne do přímé linie. Tento kruh nás přenese zpět v čase.“

Jinými slovy, jejich nově vytvořený model „předpokládá“, že se čas okolo vysokohmotnostních objektů zakřivý stejně jako fyzický prostor ve vesmíru.

Tippet a Tsang odkazují na svůj TARDIS jako na časoprostorovou geometrickou „bublinu“, která má schopnost pohybovat se rychleji než rychlost světla. Ve své práci vysvětlují: „Je to schránka, která se pohybuje časoprostorem dopředu a poté zpět v čase kruhovou cestou.“

„Vnější pozorovatelé by měli možnost vidět cestovatele v čase uvnitř schránky, jak se pohybují časem zpět: jak se například rozbité vejce poskládá zase do celku nebo jak mizí tekutina ze sklenice do lahve.“ vysvětlují vědci ve své studii.

Ale nenechte se vzrušovat, ještě stále není možné to postavit – zatím. „Zatímco matematicky to možné je, stále nedokážeme stroj času konstuovat, protože potřebujeme materiál – kterému říkáme exotická hmota – k tomu, abychom byli schopni ohýbat časoprostor, ale ten ještě čeká na své objevení.“ vysvětlil Tippet.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru