Nebezpečí antibiotik: 6 nežádoucích účinků jejich dlouhodobého užívání

Hojení infekcí bez antibiotik je téměř nemožné. Ale víte, že antibiotika na jednom místě uzdravují a na druhé pak škodí?

V dnešním článku vám přinášíme 6 oblastí, kde dlouhodobé a pravidelné užívání antibiotik škodí.

#1 Obezita

Používání antibiotik zvyšuje riziko obezity. Čím více antibiotik užíváte během vašeho dětství, tím vyšší je pravděpodobnost, že budete obézní, když jste starší, říká epidemiolog Dr. Martin Blasser.

#2 Astma

Antibiotika mohou zničit mnoho bakterií, včetně helikobaktera. Tato bakterie je v těle jednou z nejméně žádaných. Přestože helikobakter snižuje imunitu, snižuje také šanci na astma o 30 %.

#3 Žaludeční kyseliny

Vzhledem k jejich složení (také proto, že ničí helikobaktera), mohou antibiotika způsobit žaludeční kyseliny.

#4 Diabetes

Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří v dětství užívali mnoho antibiotik, mají ve stáří větší šance na získání cukrovky. Antibiotika zabíjejí užitečné bakterie ve střevech a tím oslabují imunitní systém. Výsledkem je, že imunitní systém napadá pankreas a může se vyskytnout diabetes typu 1.

#5 Zánětlivé onemocnění střev

Toto onemocnění může být docela nepříjemné. Někteří dánští vědci zjistili, že děti trpící touto chorobou užívalo vysoké množství antibiotik.

#6 Resistence organismu

Časté používání antibiotik může způsobit vůči nim odolnost a infekce, které jsou vůči antibiotikům imunní. Proto musíte být opatrní, pokud jde o užívání antibiotik.

Přírodní antibiotika jako alternativa

Ano, přírodní antibiotika existují a my se jim pravidelně v našem magazínu věnujeme. Několik článků na téma přírodních alternativ k antibiotikům naleznete v sekci „Související“ na konci tohoto článku.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru