Ukrajinská opozice se vysmála „Zdi“ na hranici s Ruskem

Předseda parlamentní frakce ukrajinského „Opozičního bloku“ Jurij Bojko prohlásil, že v moderních podmínkách je „Zeď“ na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem k ničemu.

V roce 2015 se ukrajinská vláda schválila plán opatření na realizaci projektu „Zdi“, který zahrnoval výstavbu silných opevnění na hranicích s Ruskem. Později byl projekt přejmenován na „Evropský val“. Projekt byl naplánován na čtyři roky a měl stát rozpočet ve výši 4,1 miliardy hřiven (asi 160 milionů dolarů při současném směnném kurzu). Následně se financování prácí v letech 2015 a 2016 snížilo o více než polovinu. V pondělí Státní pohraniční služba Ukrajiny uvedla, že letos k realizaci „Zdi“ může získat 19,5 milionu dolarů.

„Věříme, že takové zařízení v prostředí, kde je k dispozici moderní technika, je naprosto k ničemu. Všechna místa, jako v každém civilizovaném světě, lze sledovat z vesmíru, a všechny akce, to jest potřebné vybavení, a vše, co se děje na hranici, můžeme přesně sledovat z kosmického prostoru prostřednictvím komunikačních prostředků. Nemluvím o tancích, ale o lidech, kteří procházejí (hranicí), pokud procházejí,“ citovala Boika internetová stránka televizního kanálu “112 Ukrajina“.

Podle něj „Zeď „může dzadržet běžího zajíce nebo jelena“. Rovněž připomněl, že v souvislosti s projektem, bylo otevřeno několik trestních případů, přičemž první z nich – po pouhých čtyřech měsících od zahájení stavby.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru