Tady by chtěl žít snad úplně každý, tvrdí experti! Víte vůbec, co se tady děje?

Život v severských zemích je považován takřka za idylický. Jak ale ukazuje situace v dánské Kodani, má i svoji temnou stránku. Policie v Kodani se dlouhé měsíce potýká s „ofenzivou“ přistěhovaleckých gangů.

Moře, svěží vzduch, rozlehlé parky plně zeleně… to všechno symbolizuje příjemný život v Kodani. V březnovém žebříčku se ostatně hlavní město Dánska umístilo co do kvality života na lichotivém devátém místě. Zdá se bohužel, že v rámci politické korektnosti se do těchto a podobných hodnocení nedostávají poněkud méně radostné aspekty, Ty přitom ovlivňují život zdejších obyvatel mnohem více než počet parků a úroveň infrastruktury.

Jedním z těch klíčových je bezpečnost. Jak uvádí server Local, jenom za poslední týden se na předměstí Kodaně v Nørrebro už čtyřikrát střílelo. Naposledy byl ve středu večer dle agentury Ritzau zasažen čtyřiadvacetiletý muž. Násilí vyvolané místními přistěhovaleckými gangy zachvátilo i další kodaňské čtvrti a policie byla nucena přijít se speciálními opatřeními. Jedním z nich například je, že může v předem určené oblasti kohokoli zastavit a zkontrolovat, jestli u sebe nemá zbraň.

Policie uvádí, že za vypjatou situaci nese do značné míry obávaný přistěhovalecký gang Loyal to Familia v čele s jistě „umírněným“ muslimem Shuaibou Khanem.

Policisté v poslední době provedli na předměstí Kodaně asi tři stovky kontrol a zabavili při nich hned několik zbraní. Podle zjištění TV2 policie našla za posledních čtrnáct dní patnáct střelných zbraní a nožů. Situace je skutečně alarmují a zatím nic nenasvědčuje jejímu uklidnění.

Server Local velkoryse příliš nerozebírá etnickou příslušnost gangů ani to, že konkrétně v Nørrebro žije silná muslimská komunita a mnozí tuto kodaňskou čtvrť označují za no go-zónu. To v praxi znamená, že tam panuje vysoká nezaměstnanost, daří se kriminalitě a policisté mají velké problémy zajistit zdejším obyvatelům bezpečnost. Stále rostoucí počet muslimských migrantů v rámci tamní populace prakticky vylučuje jakékoli integrační snahy.

Loni v květnu tak server Jihadwatch informoval v souvislosti s Nørrebro o alarmujícím chování místních mladých muslimů. Často nezaměstnaní muslimové se sdružují do samozvaných „ochránců pořádku“ a obtěžují majitele hospod, barů a restaurací. Radikální islámské „bojůvky“ považují nejenom tuto čtvrť za svůj rajón a prosazují tam islámské právo šaría. Pomocí výhrůžek, házení kamenů do oken a tvrdým vyžadováním placení výpalného.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru