Klaus

Klaus: Kiska je varování! Prezidentem by měl být politik

Bývalý český prezident Václav Klaus počas púte na vrchole českej Sněžky povedal, že novým českým prezidentom by sa mal stať niekto z politiky. Narážal tak na fakt, že slovenský prezident Andrej Kiska za sebou nemá kariéru politika.

Počas Svätovavrineckej púte na vrchole českej hory Sněžka povedal bývalý český prezident, že Kiska je varovaním. “Myslím si, že prezidentom nemá byť Marťan, myslím voči politickému systému. Keď vidíme, čo sa stalo na Slovensku, že bol zvolený prezident (Andrej) Kiska, tak by to pre nás všetkých malo byť zásadným varovaním, aby sa niečo také nestalo u nás. Proste to musí byť niekto z politického systému, s istými skúsenosťami, kto tuší o čo v tej politike ide,” povedal Klaus novinárom, hlásia České noviny.

Bývalý český prezident dodal, že z nestraníckych prezidentských kandidátov ho “trochu chytá hrôza”. Klaus sa tiež vyjadril, že za kľúčové považuje parlamentné voľby: “V tomto zmysle sú prezidentské voľby druhotné, nemyslím, že nezaujímavé, pretože sa tam roja kandidáti, ktorých považujem za šialených a úsmevných, že sa o niečo také pokúšajú. Ale ak sa môže niečo zmeniť v našej krajine, tak sú to voľby parlamentné, ani v tomto prípade mi rozloženie kariet medzi jednotlivými politickými stranami nedáva veľkú nádej, že by sa niečo v našej krajine po voľbách mohlo zlepšiť k lepšiemu,” vyhlásil Václav Klaus.

Česká republika si nového prezidenta zvolí v januári 2018. Svoj mandát by v nich mal obhajovať aj aktuálny český prezident Miloš Zeman a konkurentmi v politickom boji mu bude napríklad bývalý šéf Škoda Auto, bývalý predseda Akadémie vied, lekár, či podnikateľ a textár.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru