Byla podána žaloba na Nestlé za kolosální podvod

Federální soudní žaloba tvrdí, že společnost Nestlé je vinna z „kolosálního podvodu spáchaného na amerických spotřebitelích“ tím, že prodává falešnou pramenitou vodu veřejnosti.

Jedenáct stěžovatelů podalo žalobu v Connecticutu, kde sídlí ředitelství Nestlé, a stěžuje si, že by neměli platit příplatek za vodu, pokud by věděli, že nepochází z osmi údajných přírodních pramenů v Maine – jak Nestlé falešně inzeruje.

Spíše než o „100% přírodní pramenitou vodu“, se jedná o obyčejnou podzemní vodu, kterou obžalovaný shromažďuje z vrtů, které vyvrtá do nasycených plání anebo údolí, kde je vodní zásoba jen několik stop pod povrchem země, jak uvedl žalobce Mark J.

Obrovská část této podzemní vody je shromažďována z nejlidnatějších okresů v jihozápadní Maine, jen kousek od hranic New Hampshire, jak se dále uvádí ve stížnosti. Zdroj: secoloditalia.it

V reakci na žalobu mluvčí společnosti Nestlé uvedla, že tvrzení v soudním řízení jsou bez opodstatnění a zjevným pokusem o manipulaci s právním systémem pro osobní zisk. Jedná se o 100% pramenitou vodou. Splňuje nařízení úřadu FDA, která definují pramenitou vodu, všechny státní předpisy upravující klasifikaci pramenité vody, stejně jako všechny federální a státní předpisy upravující sběr pramenité vody, správné výrobní postupy, kvalitu výrobků a označování. V naší právní pozici zůstáváme velmi sebevědomí.

Žalobci to nazývají marketingovým podvodem, který umožňuje Nestlé prodat svou vodu levněji než konkurenti na trhu s pramenitou vodou.

Požadují certifikaci, soudní příkaz a minimálně 5 milionů dolarů v náhradě škody za falešnou reklamu, porušení smlouvy, klamavého označování a porušení spotřebitelského práva.

V Kalifornii čelí federální vláda žalobě pro informaci o povolení společnosti Nestle čerpat miliony galonů vody ze Strawberry Creek v Národní rezervaci San Bernardino. Nestle platí pouze 524 dolarů ročně za povolení, které používá k prodeji balené vody Arrowhead a Pure Life.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru