Polsko odmítá přijmout muslimské migranty po útocích ve Španělsku

Šéf poľského Národného bezpečnostného úradu oznámil, že krajina neprevezme moslimských migrantov po najnovších teroristických útokoch v Španielsku. Podľa neho mizerne integrovaná moslimská komunita umožňuje rozmach terorizmus.

Paweł Soloch, vedúci poľského Národného bezpečnostného úradu, uviedol pripomienky v reakcii na nedávne teroristické útoky v Barcelone a Cambrils minulý týždeň. “Sme presvedčení, že za poslednými útokmi teroristov je zlá integrácia veľkého množstva moslimov,” povedal Soloch pre rakúske noviny Kronen Zeitung.

“Vidím rastúce množstvo moslimských utečencov a prudký nárast terorizmu,” povedal Soloch a dodal, že existujú dôkazy o potenciálnej migračnej vlne smerujúcej do Poľska.

Pripomienky šéfa bezpečnostného úradu sú v súlade s všeobecnou náladou vyjadrenou ostatnými krajinami vo Vyšehradskej skupine – Maďarskom, Českou republikou a Slovenskom – ktorí sa všetci postavili proti prerozdeleniu migrantov Európskou úniou, píše portál Breitbart.

Poľská premiérka Beata Szydłová predložila podobné pripomienky v roku 2016, keď povedala: “Nevidím žiadnu možnosť, aby utečenci prišli do Poľska.”

Bulharský politológ Ivan Krastev analyzoval dôvody odmietnutia masovej migrácie vo východoeurópskych štátoch a povedal: “Mnohé krajiny sú dnes etnicky extrémne homogénne, multikulturalizmus sa často interpretuje ako krok späť do minulosti”.

Maďarský premiér Viktor Orbán použil podobné pojmy, v ktorých hovorí, že súčasný tlak na masovú migráciu a multikulturalizmus v EÚ je ako “sovietizácia” a vyzval Európanov, aby zachovali kresťanské korene kontinentu.

“My Maďari chceme zostať európskym národom, skôr než stať sa etnickou menšinou v Európe,” povedal Orbán.

Povedal, že mnohí pozorujú nedostatok integrácie Rómov vo východnej Európe a divia sa, že ak ich krajiny nemôžu integrovať, potom ako môžu integrovať ľudí zo Sýrie, ktorí pochádzajú z oveľa odlišnejšej kultúry.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru