Byly odhaleny podrobnosti dávné vesmírné katastrofy

Astronomové z Birminghamské univerzity ve Velké Británii odhalili okolnosti katastrofické srážky černých děr od Země vzdálených 1-3 miliardy světelných let, uvádí časopis Nature.
Dvojité (binární) systémy, takové jako obíhající kolem sebe černé díry, jsou charakteristické parametrem nazývaných efektivním odstřeďováním. Ukazuje, nakolik jsou rotační osy samotných objektů orientovány vůči rovině oběžné dráhy a mají význam od mínus jedné do jedné.

V Mléčné dráze dnes známé systémy zahrnující černé díry mají vysoké efektivní odstřeďování. Přitom se osy dokonce původně dezorientovaných objektů vyrovnávají kvůli slapovým jevům a přenosu látky.

Vědci analyzovali data získaná díky Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory LIGO, na kterém byla čtyřikrát zaregistrována narušení časoprostoru. Vědci identifikovali efektivní odstřeďování pro každou dvojici černých děr, jejichž katastrofální fúze vedla ke vzniku gravitačních vln. Tyto objekty jsou od Země vzdáleny 1-3 miliardy světelných let.

Ukázalo se, že tento parametr má především nízké hodnoty. Přitom modely binárních černých děr, jejichž efektivní odstřeďování odpovídalo pozorovaným, nemohly přesně vysvětlit takový výsledek. Ačkoliv se vědci přiklání k tomu, že osy sražených objektů byly nejspíše dezorientované, je možné že se černé díry otáčely pomalu.

Podle vědců otáčení a směr osy sloučených objektů mohla ovlivnit zbrusu nová nárazová vlna, husté mezihvězdné prostředí nebo jiné procesy. V tomto případě se nízké efektivní odstřeďování mohlo zachovat dlouhou dobu, dokud se černé díry nesrazily.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru