Dánsko posílá armádu k hranicím a stahuje z ní policisty

Dánští policisté a celníci ve zvýšeném počtu kontrolovali hranice s Německem. Ale díky přesunu policistů na hranice došlo k nárůstu zločinů v Dánsku.

Výsledkem je, že nyní Kodaň přemístí vojáky na německo-dánskou hranici, aby zbavila policii zátěže hraničních kontrol.

Jak oznámil o víkendu dánský premiér Lars Løkke Rasmussen z liberální strany Venstre ke změně na hranicích dojde od září.

“Vláda rozhodla, že armáda by měla pomoci policii. Požádali jsme velitele policie a armády, aby zajistili co nejlepší realizaci. Jde o změny na hraničních kontrolách nebo strážní úkoly,” řekl Løkke.

Jak by celá rošáda měla vypadat konkrétně, bude zpracováno a prezentováno tento měsíc. Celou akci kritizuje předseda policejní federace Claus Oxfeldt, který tvrdí, že armáda nebyla pro takové úkoly vyškolena a je skeptický ke spojení s vojáky.

Podobně kritizuje rozhodnutí vlády Jesper K. Hansen, předseda největšího svazu ozbrojených sil: “Jsme pod tlakem politiků, tak jako je policie. Návrh vlády je jenom přesouvání „krabic“. Kadeti nejsou na nové úkoly vycvičeni.“

“Stejně jako na policisty tak i na nás tlačí spousta práce a nedostatek personálu, takže přesuny problémy neodstraní,” říká Jesper K. Hansen.

Bez ohledu na podrobný návrh zadání, to Jesper K. Hansen považuje za dlouhodobě neudržitelné řešení.

Hinrich Jürgensen, šéf německé menšiny v severním Schleswigu, si stěžuje, že je nešťastné, že to došlo až sem. “Je nepochopitelné, proč chce Dánsko vypadat z venkovního pohledu jako vojenský stát, ačkoli tím nejsme.”

Jürgensen vyzývá, aby Dánsko investovalo více peněz do policie. Zároveň dodal, že navzdory zvýšeným kontrolám je stále možné překračovat hranice neomezeně.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru