Facebook v Německu ruší účty, které údajně šíří falešné zprávy

Facebook zrušil desiatky tisíc profilov v Nemecku, ktoré podľa Facebooku šírili takzvané falošné správy, oznamuje na Bundestagswahl.

Pri príprave na voľby v Bundestagu spoločnosť Facebook vymazala desiatky tisíc účtov podozrivých zo šírenia “dezinformácií alebo zavádzajúceho obsahu”, oznámila spoločnosť v Berlíne v utorok. Podobné kroky podnikla najväčšia sociálna sieť na svete pred prípravou parlamentných volieb vo Veľkej Británii a prezidentskými voľbami vo Francúzsku. Vymazanie účtov je založené na internej smernici uverejnenej v apríli 2017.

Federálny minister spravodlivosti Maas opakovane požiadal spoločnosť Facebook, aby podnikla kroky proti “falošným správam”.

Čo sa má chápať pod falošnými správami, doteraz nie je jednoznačne vysvetlené ani spolkovým ministrom spravodlivosti, ani americkou sociálnou sieťou. Vypočutie podozrivých alebo obvinených sa neuskutočňuje.

Ako sa všeobecne očakáva, výklad pojmu “falošné správy” môže vyplývať z hodnotenia, ktoré vyvinula nemecká advokátska kancelária pre inú platformu z USA: “Falošné správy sú napríklad tie, ktoré vyvolávajú mylnú predstavu, vytrhávajú veci z kontextu a menia tak ich význam alebo dokonca tie, ktoré síce majú skutočný a reálny základ, ale úmyselne ho chybne interpretujú a preháňajú.”

Ak by sa táto myšlienka mala presadzovať, sloboda tlače a sloboda názoru v Nemecku by bola prísne obmedzená. Nemecký Bundestag sa rozhodol položiť základy na obmedzenie týchto základných práv krátko pred letnou prestávkou špeciálnym zákonom. Týmto spôsobom sú ohrozené siete, ako napríklad Facebook miliónovými trestmi, ak okamžite neodstránia nevhodné príspevky.

Pomocou analýzy “modelov aktivít” spoločnosť Facebook dokázala identifikovať “falošné účty” bez toho, aby musela analyzovať celkový obsah, vysvetľuje spoločnosť. “Takže naše systémy zistia, keď je napríklad opakovane zverejňovaný identický obsah alebo zvýšený počet falošných správ.” Tento technologický pokrok tiež umožní Facebooku “redukovať množenie falošného obsahu – vrátane spamu, dezinformácií alebo iného zavádzajúceho obsahu, často šíreného ľuďmi, ktorí používajú falošné účty.”

Podľa novej smernice spoločnosť Facebook úzko spolupracuje aj s nemeckým Federálnym úradom pre informačnú bezpečnosť (BSI). Spoločnosť Facebook okrem toho poukázala na politické riziká pre strany a kandidátov a poskytla konkrétne bezpečnostné rady.

Eva-Maria Kirschsieperová, manažérka pre styk s verejnosťou Facebooku v Nemecku, povedala: “Vieme, že ľudia chcú vidieť spoľahlivé informácie na Facebooku. Aj my to chceme. Z tohto dôvodu vynakladáme značné úsilie na zabezpečenie bezpečnosti informácií a boj proti nepravdivým informáciám na dlhodobom základe.”

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru