Strategický vzestup Ruska

Forbes: Proč se Rusko nezhroutilo pod tlakem západních sankcí?

Navzdory zavedeným protiruským sankcím se život v Rusku příliš nezměnil, napsala komentátorka Forbesu Shellie Karabellová.

Zároveň článek uvádí, že se to stalo ze dvou důvodů: za prvé, kvůli finančním rezervám, které občané, podniky a vláda nahromadily v době, kdy byly ceny ropy vysoké; za druhé, vzhledem k tomu, že Rusko, navzdory ekonomickému strádání, zůstalo liberální ekonomikou.

Na ulicích Moskvy, všechno vypadá skoro stejně, jako tomu bylo před zavedením prvních protiruských sankcí, přijatých kvůli Krymu a Ukrajiny, napsala Shellie Karabellová. V hlavním městě není žádný nedostatek produktů, a ceny v restauracích jsou dokonce nižší, než před sankcemi.

Pokud cestujete mimo velká města na venkov, s výjimkou vzácných „pobuřujících luxusních vil oligarchů“, uvidíte chudobu. „Takovou, jakou byste viděli před 10, 20, 50 lety,“ poznamenala autorka.

Žijí zde lidé, kteří nikdy neměli žádný užitek ze zlatého věku vysokých cen ropy. A jejich život se po zavedení sankcí nezměnil.

Jak uvádí Forbes, neměli bychom zapomínat, že je Rusko nejen schopné snášet utrpení více než kterákoli jiná země, ale kromě toho, bylo zvyklé fungovat bez peněz. „Služby a výhody jsou rovnocenné – a možná ještě více žádoucí – komoditou, která může být použita k bartrové výměně,“ uvádí se v materiálu

A dokonce i v dobách komunismu i moc závisela na černém trhu se zbožím a službami.

Pozorovatelka Forbesu si promluvila o sankcích s ekonomem Andrejem Movčanem, vedoucím ekonomického programu moskevského Carnegieho centra. Podle něj největší obtíže pro ruskou ekonomiku nezpůsobily sankce, ale prudký pokles cen ropy v roce 2014. Západní ekonomové předpovídali rychlé zhroucení, ale dva faktory umožnily zemi přežít tento šok.

Za prvé, jak vláda, tak podniky vytvořily hotovostní rezervy získané v průběhu vysoké ceny černého zlata, a jednotlivci nahromadili na svých bankovních účtech více než 250 miliard dolarů, a možná ještě jednou tolik měli na hotovosti, řekl ekonom.

Za druhé, a to i přes státní kontrolu nad většinou společností je Rusko stále liberální ekonomikou.

„Tok kapitálu přes hranice není omezen,“ upozornil Movčan. „Neexistuje žádná regulace cen u většiny zboží a služeb, mzdy jsou stanoveny v závislosti na tržních faktorech. Směnný kurz rublu je určován na volném trhu, ačkoli jsou zde i intervence centrální banky.”

V důsledku „jedno procento Rusů, kteří měli peníze“, byli schopni je investovat v zahraničí, a ti lidé, kteří nemají velké prostředky, nahradili dovezené zboží domácí produkcí a tráví svoji dovolenou nikoliv ve Středomoří, ale v Soči.

A přestože do konce roku 2016 ruský HDP v dolarovém vyjádření klesl ve srovnání s rokem 2013 o 40%, podle Movčana neexistují žádné starosti, žádné vážné těžkosti. A nehledě k prudkému poklesu HDP zaznameném po zavedení západních sankcí, se Rusko pouze vrací na relativně stabilní úroveń roku 2007, řekl expert.

Navíc se Movčan domnívá, že se Západ může kvůli sankcím ocitnout v problémech: „Pokud sankce odstraní, prohraje. V případě, že sankce zůstanou, pak budou pro Putina argumentem pro všechny jeho neúspěchy.”

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru