Je to jenom móda? Unisex toalety, unisex pozdravy nebo ztráta pohlaví?

Nizozemské železnice zavádí pozdravy, které jsou neutrální z pohledu pohlaví.

Nizozemské železnice budou v budoucnu zdravit své zákazníky neutrálními pozdravy k pohlaví. Místo pozdravu “Dámy a pánové” budou používat frázi “drazí cestující”. To by nizozemské železnici umožnilo oslovovat i cestující, kteří se nehlásí k žádnému z obou pohlaví.

Minulý týden město Amsterdam již vyzvalo své zaměstnance, aby byli ohleduplní ke svým klientům.

“Nebudeme nic zakazovat, ale chceme, aby úředníci věděli jaké oslovení mají používat,” uvádí Frankfurter Allgemeine názor města.

Namísto oslovení “matka” a “otec” by zaměstnanci měli raději hovořit o “rodičích”. Nejen v holandštině může být slovo také použito i v singulární podobě. Ve druhém největším městě v zemi, v Rotterdamu, se při žádostech už neuvádí pohlaví. Město Utrecht zavedlo unisex toalety.

Před dvěma týdny oznámil provozovatel metra v Londýně, že už nebudou cestující oslovováni “Dámy a pánové”. Oznámil to Londýnský úřad pro veřejnou dopravu Transport for London, oslovení by mělo “odrážet velkou rozmanitost Londýna”, informoval deník Daily Mail.

Místo toho zaměstnanci londýnského metra se musí obracet na cestující s oslovením “ahoj všichni”. Toto genderově neutrální přivítání by mělo zajistit, aby všichni lidé, kteří cestují v metru, byli spokojeni.

V posledních měsících londýnská LGBT skupina “Stonewall” požádala o změnu “zdvořilého, ale ve skutečnosti už ne soudobého pozdravu”. Byla podporována ve svém požadavku mimo jiné i londýnským muslimským starostou Sadiq Khanem.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru