Rusko

Německá rozvědka věští, předvídá a očekává vměšování Moskvy!

Již dlouho se čtenáři nepobavili nad takovým mystickým materiálem, jako byl článek Die Weltu o „ruské hrozbě ruského vměšování“ do německých voleb.

Německá rozvědka totiž očekává “neoprávněný zásah” Moskvy do voleb do Bundestagu, informoval ve zcela vážném duchu německý list Die Welt.

„Vycházíme z toho, že je Rusko je schopno zahájit dezinformační kampaň,” uvedl Hans-Georg Maassen, ředitel Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Spolkové republiky Německo (BfV). Ruské zvláštní služby navíc prý nadále provádějí v Německu aktivní zpravodajskou činnost.

Ovšem materiál, respektive citace Die Weltu šéfa zpravodajské služby vypadají jako věštění z křišťálové koule či kávové sedliny, doprovázené „argumenty“ spjaté pouze s rozsahem fantazie a představivosti jejich předkladatele.

Je pozoruhodné, že vážně míněný článek se opírá o tvrzení, že je „Rusko je schopno“ zahájit dezinformační kampaň. Zásadní poznatek má ale jednu vadu – takovou dezinformační kampaň je „schopna“ zahájit asi tak polovina členských zemí OSN … dobře, lze to zúžit na polovinu zemí EU, a následně na neobyčejně zkušeného zámořského partnera. Navíc to nevylučuje ani samotné německé tajné služby, neboť rozšiřování dezinformací je jednou z náplní zpravodajských služeb obecně.

Další temnou perlou je, že zvláštní služby Německa se obávají, že po útoku hackerů na Bundestag se v rukou Ruska ocitly důvěrné informace, jak tvrdí Die Welt. Čtyři týdny před volbami do německého parlamentu šéf německé zpravodajské služby očekává „neoprávněné zásahy” z Moskvy, pokračuje publikace, Takže německý list bez odporu jakoby se nechumelilo přijme tvrzení, že se Rusko vloupalo Bundestagu a prošacovalo v něm důvěrné a tajné dokumenty.

Nicméně ještě není známo, zda jsou takové události „v souladu se současnými politickými záměry Kremlu”, poukázal šéf německé zpravodajské služby. „Je možné, že neexistuje zájem o další zhoršování vztahů s Německem,” připustil Maassen.

No to je fakt, kdo může vědět, co vlastně Kreml zamýšlí, že? To už je na vyšší dívčí, a ne pro šéfa tajné služby.

„Pro bezpečnostní služby je nesmírně obtížné najít přesvědčivé forenzní důkazy, že například Rusko stálo za kybernetickými útoky na sněm,“ uvedl ředitel Federálního úřadu pro ochranu ústavy Spolkové republiky Německo. Jeho úřad však považuje zapojení Moskvy za „docela pravděpodobné”.

A je to venku. Naproto ohromující je informace, že vůbec netuší, kdo hackoval Bundestag. A tak, protože je to oblíbené téma, tak se to hodí na Rusko (samozřejmě se jen „obávají“, je to „pravděpodobné“, aby to neznělo jako přímé obvinění).

„Kromě toho ruské speciální služby nadále provádějí aktivní zpravodajskou činnost v Německu,” dodal argument Hans-Georg Maassen.

Poslední argument je opravdu zdrcující.

Až na to, že by Rusko muselo být zcela dementní, pokud by nerozvíjelo rozvědnou činnost v jedné z vůdčích zemí NATO (a naopak Německo v Rusku). Stejně tak americká CIA a NSA, které jsou mimořádně aktivní také právě v Německu – loni se profláklo, že tyto organizace prováděly mj. hospodářskou špionáž německých a rakouských firem. A dodnes německá tajná služba nevysvětlila – aspoň trochu uspokojivě – proč se podílela spolu se CIA a NSA na slídění světových a evropských spojeneckých politiků, včetně odposlechu telefonu kancléřky Merkelové.

A tak se není ani proč divit odezvě čtenářů na webových stránkách welt.de:

KaiL.: Všechny tyto volby jsou jednou nepřetržitou dezinformační kampaní! Téměř všechny volební sliby stran budou zapomenuty na začátku koaličních jednání. A ve zbytku článku je v příliš mnoho spekulací.

AnnaMariaB.: A tady by bylo zajímavé, že co by (rusové) mohli najít.

U. Hanke: Nedávno zmizely z naší pračky naše ponožky. Máme podezření, že jsou to Rusové!

NahGha: Nejsem zpravodajský důstojník a této oblasti opravdu nerozumím. Podle mého názoru však do voleb v Německu zásáhl více pan Erdogan.

Nullachtfuffzehn: Stejná chiméra jako v USA. Od volby uplynulo téměř rok a dosud neexistují žádné důkazy. Zde se v Německu, stejně jako ve Spojených státech, se pokoušejí učinit preventivní opatření, pokud se skutečné výsledky voleb budou lišit od nesprávných prognóz.

AntonB .: Včera jsem otevřel ledničku a tam – bang, sedí Putin. Všechno mi sněd.

Cicero: Netrpělivě čekám, co Kreml ví. Ale nemůžu to nazývat vměšováním. Ve skutečnosti je (Kreml) prostě poskytovatelem nepříjemných skutečností, které se vláda snaží skrývat.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru